Aktualno
StoryEditor

Finska suočena sa ‘zastrašujućim‘ demografskim trendovima

23. Rujan 2017.

Iako je Finska najbolja država na svijetu za podizanje obitelji, suočava se s najnižim brojem novorođenčadi u posljednjih 150 godina, prenosi Bloomberg. Stopa nataliteta kontinuirano opada, a padu se ne nazire kraj.

Glavna ekonomska stručnjakinja iz Aktia Bank, Heidi Schauman, statistiku je okarakterizirala kao ‘zastrašujuću‘.

- Statistika prikazuje brzinu kojom se naše društvo mijenja, a mi nemamo spremno rješenje kako to zaustaviti. Imamo velik javni sektor, a za budućnost sustava su potrebni porezni obveznici, rekla je Schauman.

>>>Programom ‘Zaželi’ vrijednim više od 400 milijuna kuna zaposlit će se oko 3000 žena

Objasnila je kako bi za poboljšanje prognoza svaka žena trebala imati dvoje djece, a prema statističkim pokazateljima iz 2016. broj djece po jednoj majci u prosjeku je iznosio 1.57, što je iznenađujuće niska razina.

Prema poznatom programu ‘baby-boxes‘ iz 1937. majke iz siromašnih obitelji dobivale su opremu za bebe kako bi se umanjio mortalitet novorođene djece zbog niskih primanja, a program je kasnije proširen te su u njega uključene buduće majke iz svih obitelji neovisno o prihodima.

>>>Manjak stresa i dobro mentalno zdravlje u finskom eksperimentu s temeljnim dohotkom

Finski sustav obrazovanja jedan je od najboljih u svijetu, a roditeljima je na raspolaganju izdašan rodiljni dopust, no to očigledno ne doprinosi povećanju nataliteta, pa tako prema podacima OECD-a Finska ima najmanji udio mladih u ukupnoj radnoj snazi što se tiče Nordijskih zemalja.

>>>Baby boom u Poljskoj

Prema projekcijama situacija bi se mogla dodatno pogoršati. Izvješća Europske komisije pokazuju da demografski faktori ograničavaju potencijal rasta finskog gospodarstva. Vrhunac rasta gospodarstva trebao bi se dogoditi 2035. s rastom od 1.9 posto, nakon čega će u prosjeku rasti za 1.5 posto između 2050. i 2060.

Moguća rješenja

Vlada s poslodavcima i sindikatima radi na poboljšanju ravnopravnosti spolova tako da rodiljni dopust bude fleksibilniji, a najavljene reforme trebale bi stupiti na snagu 2019.

Međutim, Schauman smatra da to nije dovoljno. Objašnjava da ono što Finska uistinu treba je program koji štiti obitelj i povećava vrijednost roditeljstva.

25. travanj 2024 23:14