Aktualno
StoryEditor

Finski Institut za zdravstvo poziva na dekriminalizaciju droge

28. Veljača 2018.

Stručnjaci finske zdravstvene agencije pozvali su na dekriminalizaciju droge inicirajući tako raspravu među vodećim snagama vlasti i policije, prenosi Talking Drugs.

Finski Nacionalni institut za zdravstvo i blagostanje (THL), koji djeluje unutar Ministarstva socijalne politike i zdravstva, izdao je sredinom mjeseca priopćenje u kojemu pozivaju na dekriminalizaciju uporabe droga. Ističu da bi ukidanje sankcija smanjilo marginalizaciju mladih, te potaknulo ovisnike na suradnju sa zdravstvenim i socijalnim radnicima.

>>>Norveški parlament dekriminalizira drogu

- Sankcije ne rezultiraju uspjehom u prevenciji konzumacije droga, te njihovim štetnim posljedicama. Kada se ovisnici ne bi bojali kazne i kaznenog progona bilo bi im lakše pružiti pomoć, stoji u priopćenju.

Posljednjih godina međunarodne institucije, kao što su UN i Svjetska zdravstvena organizacija, potiču dekriminalizaciju uporabe droga, a Portugal i Češka već su implementirale tu praksu. Norveški parlament u prosincu je izglasao prijedlog dekriminalizacije, no vlast tek treba kreirati zakon koji će unijeti promjenu.

Rast broja ovisnika

Finska policija godišnje bilježi oko 15 tisuća slučajeva zlouporabe droge, a brojke iz godine u godinu rastu. Iz THL-a upozoravaju da policijski zapisnik o uporabi droge može imati negativne posljedice na život pojedinca, jer iako osoba ne mora biti kažnjena njezino ime pohranjuje se u policijsku bazu podataka zbog čega kasnije mogu imati problema prilikom zapošljavanja.

>>>Oregon dekriminalizirao teške droge

Prijedlog dekriminalizacije iznenadio je mnoge građane Finske koja slovi kao tradicionalna država poznata po restriktivnom pristupu uživanja alkohola i duhanskih proizvoda. Ministar unutarnjih poslova Kai Mykkänen uporabu i posjedovanje droga okarakterizirao je kao težak prekršaj, te ističe da osobno ne bi podržao dekriminalizaciju.

Li Andreson, političarka stranke Left Alliance koja ima 12 zastupnika u parlametnu, pohvalila je prijedlog kazavši da ne postoje dokazi da će dekriminalizacija dovesti do povećane uporabe droga.

Manji broj predoziranja

Parlamentarac Tom Packalén pak smatra da bi dekriminalizacija dovela do pojačane uporabe i dostupnosti droga. Iako su njegova predviđanja špekulacija, na primjeru Portugala koji je još 2001. dekriminalizirao korištenje droga očigledno je da teorija nije točna. Prema podacima, nakon dekriminalizacije broj slučajeva korištenja droge se smanjio.

>>>Ecstasy je upravo proglašen ‘revolucionarnom’ terapijom za PTSP

Osim toga, manji je i broj slučajeva predoziranja i zaraze HIV-om. Portugal danas ima jednu od najnižih stopa smrtnih slučajeva povezanih s drogom u EU – 5.8 smrti na njih milijun. Istovremeno, stopa u Finskoj jedna je od najviših, 43 na milijun što je gotovo osam puta više od Portugala.

Unatoč argumentima koji idu u korist dekriminalizacije, iz THL-a ističu da se promjene kriminalnih sankcija za korištenje droge neće promijeniti tijekom mandata aktualne vlade.

 

18. travanj 2024 11:53