25. studeni 2017.

Finski pekari lansirali kruh od zrikavaca

Finska pekarnica Fazer u četvrtak je lansirala prvi kruh na svijetu koji se radi od insekata i koji je ponuđen kupcima u prodavaonicama.

Kruh napravljen od brašna u kojemu su i mljeveni osušeni zrikavci kao i sjemenke sadrži više proteina od normalnog pšeničnog kruha. Svaki kruh sadrži 70 zrikavaca i košta 3.99 eura što je jedan do dva eura više od normalnog kruha.

>>>Pekarima sve raste više od plaća

"Nudi potrošačima dobar izvor proteina i nudi im jednostavni način da se upoznaju s hranom od insekata", kaže voditelj inovacija Juhani Sibakov.

Zahtjevi za pronalaženjem novih izvora hrane i želja da se prema životinjama odnosi humanije povećali su interes za korištenjem insekata kao izvora bjelančevina u nekoliko zapadnih zemalja.

>>>Švicarski trgovački lanac kreće s prodajom hrane od crva

U studenome Finska se pridružila zemljama poput Britanije, Nizozemske, Belgije, Austrije i Danske u izdavanju dozvola za uzgoj insekata i njihovo korištenje u proizvodnji hrane.

Sibakov je kazao da je Fazer osmislio kruh još prošlog ljeta no morao je pričekati usvajanje propisa kako bi izašao na tržište.

>>>Ekopoljoprivreda – budućnost za mlade

"Ne osjeća se razlika u okusu... Ima okus kruha", kaže Sara Koivisto, studentica iz Helsinkija nakon što je probala kruh.

UN procjenjuje da najmanje dvije milijarde ljudi u svijetu jedu insekte i njih više od 1900 vrsta koristi se za prehranu.