Korona i biznis
18. lipanj 2017.

Fintech: Američki startup najavio kraj ere, ponudio besplatni prijenos novca

Startup Circle Internet Financial od prošlog tjedna nudi servis za međunarodni transfer novca koji ljudima u Europi i Americi omogućuje prebacivanje sredstava bez naknade.

Nova usluga je dio poriva u "fintechu" (iliti financijskoj tehnologiji) da nadigra tradicionalne financijske institucije brzim usvajanjem digitalnih tehnologija koje pružaju jeftine, brze i korisniku naklonjene usluge, piše Reuters.

Blockchain je digitalna ‘glavna računovodstvena knjiga‘ koja prati, bilježi i javno objavljuje svaku transakciju bitcoina ili drugih kriptovaluta.

Circle Internet za praćenje i prijenos novca koristi peer-to-peer i blockchain tehnologiju koja se pojavila zajedno s kriptovalutom bitcoin. Izgrađena oko blockchaina s nazivom Ethereum, nova usluga korisnicima omogućuje prijenos novca u britanskoj funti, euru ili dolaru bez ikakvih naknada.

>>>Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

Utemeljitelj i izvršni direktor Criclea kaže da bi prekogranični prijenos novca trebao biti jednostavan i slobodan poput slanja elektroničke pošte.

Circle Internet slovi kao ponajbolje financirani "fintech" startup s investicijskom podrškom takvih teškaša kavi su Goldman Sachs Group ili Baidu.

- Kad ste zadnji put poslali ‘prekogranični‘ email? Ideja o plaćanju za transfer novca preko granica će skroz nestati. Naša je vizija da ne bude razlike između međunarodnih i domaćih plaćanja – rekao je Jeremy Allaire.

>>>Deloitte: Kraj bankarskog svijeta kakvog poznajemo sve bliže, dolazi vrijeme blockchaina

Circle je u 2016. godini obradio transakcije u vrijednosti od jedne milijarde dolara udeseterostručivši svoju korisničku bazu u nešto više od godine dana.

Startup kaže da je usluga apsolutno neprofitna i da će takva ostati.

- Mi ne mislimo da se novac može zaraditi na plaćanjima. U potpunosti će nestati čitav poslovni model izvlačenja naknade ili bilo kakvih vremenskih odmaka oko (slobodnog) kretanja vrijednosti, rekao je Allaire.