Korona i biznis
08. kolovoz 2018.

Fiskalizacija: Račune će uskoro morati izdavati i automati za grickalice i pića

Ministarstvo financija priprema izmjene i dopune zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom kojim će se obaveza fiskalizacije proširiti na prodaju roba ili usluga putem automata za pića i grickalice, piše Novi list.

>>>Edis Felić: Fiskalizacija za web shopove nema nikakvog opravdanja

Već je Porezna uprava u prethodnoj procjeni za izmjene i dopune zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom navela kako je "provedenom analizom utvrđena potreba da se broj obveznika fiskalizacije dodatno proširi na prodaju robe ili usluga putem prodajnih automata s obzirom na to da je kod istih uočeno neistinito prikazivanje podataka o ostvarenom prometu".

>>>Fiskalizacija: Drugi krug obuhvaća paušaliste koji posluju s gotovinom

Zbog uvođenja fiskalizacije na automate moglo bi doći do određenog poskupljenja, a to će dijelom ovisiti i o tehnologiji koju koriste distributeri samoposlužnih aparata. Sudeći prema ponudama koje se mogu vidjeti na web stanicama pojedinih tvrtki koje nude samoposlužne aparate, nekima će, s obzirom na tehnologiju koju sada nude, nova porezna prilagodba lakše ići, no mnoge lokacije na kojima se automani nalaze niti nemaju internetske veze, ili imaju toliko mali promet da im je trošak fiskalizacije prevelik.