Aktualno
StoryEditor

FitExpo LA: Hrvatski app BodyRecog oduševio američke poduzetnike, vojsku i policiju

11. Siječanj 2017.

Hrvatska aplikacija BodyRecog koju je osmislila zagrebačka poduzetnica Anita Bušić, mag. molekularne biologije, predstavljena je ovoga tjedna na jednom od najvećih i najposjećenijih sajmova u Sjedinjenim Američkim Državama za područje sporta, zdravog života, treniranja i tjelesne aktivnosti – TheFitExpo sajmu u Los Angelesu. Domaći software za zdravlje i sport na svom velikom prekooceanskom pohodu otvorio je vrata suradnji s američkim policijskim postajama na zapadnoj obali i pojedinim rodovima vojske kojima ovo programsko rješenje nudi iznimnu mogućnost praćenja zdravlja i kondicijskog stanja svojih djelatnika.

- U Los Angelesu smo se imali priliku predstaviti brojnim američkim gospodarstvenicima, u prvom redu  vlasnicima fitness lanaca, zdravstvenim institucijama kao i osobnim trenerima kojih je jako puno na zapadno-američkoj obali. Posebice nas raduje suradnja koju smo uspostavili s mnogim policijskim postajama – od LAPD-a, preko Santa Monice, San Jose, šerifov ured okruga LA i još nekoliko policijskih postaja u Kaliforniji. Razgovore i prezentacije naše aplikacije obavili smo i s predstavnicima američke mornarice te očekujemo i konkretizaciju suradnje u vremenu koje dolazi – kazao je Luka Leško, znanstveni suradnik BodyRecog tima koji je sudjelovao u prezentaciji aplikacije na zapadnoj američkoj obali.

Tim koji je predstavljao aplikacija na FitExpo-u i više je nego zadovoljan s obzirom na to da je BodyRecog izvrsno prihvaćen među 60 000 posjetitelja koji su pohodili ovaj dvodnevni sajam. Profesionalni i amaterski sportaši, fitness i sportski treneri, fizioterapeuti i liječnici iskazali su interesi za korištenjem aplikacije za poboljšanje kondicije i zdravlja.

BodyRecog je trenutačno jedna od najperspektivnijih aplikacija na svijetu u području zdravlja, sporta i fitnesa te predstavlja sustav za poboljšanje učinka treninga na tijelo te za procjenu zdravstvenog stanja osobe. Aplikacija je ujedno proglašena i jednom od 50 najinovativnijih u svijetu sporta, te je uz Anitu Bušić, kao inovatoricu, dosada osvojila 24 međunarodna priznanja, nagrade i titule.

- Naša vizija je pomoću BodyRecoga pratiti zdravlje pojedinca, pojedine nacije, ali i svijeta u realnom vremenu. To kanimo postići sakupljanjem podataka prvo o zdravstvenom statusu pojedinaca, pa većeg broja pojedinaca unutar jedne države, više država te konačno diljem svijeta. Takvi su podaci potrebni biomedicinskim stručnjacima i institucijama poput Zavoda za javno zdravstvo pojedine županije, države te na koncu Svjetske zdravstvene organizacije, pojašnjavaju svoje namjere tvorci aplikacije koja je na putu da osvoji američko tržište.

BodyRecog koristi inovativne tehnologije poput 2D-fotogrametrije, 3D-skeniranja, umjetne inteligencije, strojnog učenja, oblačne međupovezanosti i velikih podataka, a funkcionira na sljedeći način:

  1. Digitalno izmjeri ljudsko tijelo te tako pokazuje korisniku, na vidljiv i mjerljiv način, gdje je i za koliko točno u centimetar na tijelu izgubio masno tkivo ili dobio na mišićnoj masi. To je važno prilikom praćenja bilo kojeg programa prehrane i/ili vježbanja, radi uočavanja trendova mršavljenja i bildanja te kako bi se zadani program još bolje prilagodio pojedinom korisniku. Ljudsko tijelo se digitalno mjeri pomoću kamere pametnog telefona (verzija za laike BodyRecog HOME), odnosno pomoću skenera (verzija za profesionalne korisnike BodyRecog PRO).
  1. Utvrđuje korisnikove zdravstvene rizike za srčanožilna oboljenja, dijabetes, rak i druge bolesti te preuranjenu smrt.
  2. Na temelju dobivenih podataka, odnosno kategorije zdravstvenog rizika daje jednostavna i detaljna objašnjenja te stručne personalizirane preporuke za pojedinog korisnika.
  3. BodyRecog ujedno nudi sustavne povratne informacije i podršku, ali također omogućava dodatnu podršku i povratnu informaciju od liječnika, trenera, nutricioniste, prijatelja i sl. To postižemo tako što web aplikacija BodyRecog PRO namijenjena profesionalcima, i mobilna aplikacija BodyRecog HOME namijenjena zdravstveno-osviještenim pojedincima, mogu međusobno komunicirati, odnosno sinkronizirati podatke. Tako pojedinac može svoje podatke poslati svom liječniku, treneru, nutricionisti ili svojim prijateljima, obitelji ili kome već želi, a taj mu može poslati riječi preporuke, ohrabrenja, potpore, pohvale i slično.
18. travanj 2024 11:47