Aktualno
StoryEditor

Ford Fiesta Active: Nije off road vozilo, ali glumi da jest

29. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vT_biZxrmOk[/embed]

U trendu su SUV i crossover vozila, pa kada kupci nešto traže, onda im se to servira doslovno u svim oblicima. Ford nije iznimka u tom pogledu i najavio je novu seriju Active, koja će se rasprostraniti na nekoliko modela njegove game. Prvi u nizu je Fiesta. Naziv Active automatski asocira na aktivan život, prirodu, off road. Recept je jednostavan i za sada uvijek ‘pali‘ kod kupaca, a glasi: na običan automobil (neovisno o kojem je modelu riječ) stavi zaštitnu plastiku na donjem dijelu karoserije, povisi je i ako je moguće proširi prag. Nikakvo off road vozilo, ali forma je najvažnija.

>>>Fiatov Abarth 595 Competizione – sjajna igračka za odrasle muškarce

Tri programa elektronike

Recept za automobil koji asocira na aktivan život jednostavan je – stavi zaštitnu plastiku na donji dio karoserije i povisi je te ako je moguće proširi prag. Ford je recept potpuno usvojio pa Active ima plastike napretek

Nema ni govora o pogonu na sva četiri kotača, ali kao mala kompenzacija nude se tri različita programa elektronike. Mod Normal upotrebljava standardne postavke ESC-a i kontrole proklizavanja pogonskih kotača, prilagođene svakodnevnoj upotrebi, a model Eco – koji je dostupan samo u kombinaciji s ručnim šeststupanjskim mjenjačem – prilagođava rad motora odnosno odaziva na gas kako bi vozaču pomogao pri štednji goriva. Za vožnju na podlogama sa slabijim prianjanjem tu je vjerojatno najzanimljiviji od ponuđenih modova, nazvan Slippery, koji prilagođava rad ESC sustava odnosno kontrole proklizavanja na zasniježenim odnosno zaleđenim podlogama.

>>>Mercedes C – mnogo promjena, ali ipak riječ je samo o nijansama

Dopadljiva unutrašnjost

Što se dostupne motorizacije tiče, Fiesta Active proizvodi se s jednolitrenim motorima EcoBoost u verzijama s 85, 100, 125 ili 140 KS, a mjenjači su manualni sa šest brzina ili automatski (također šeststupanjski), koji je dostupan uz verziju od 100 KS. Za ljubitelje dizelaša Ford nudi 1.5 TDCi s 85 ili 120 KS, koji je vrlo uvjerljiv zahvaljujući visokom okretnom momentu na niskim okretajima, a uz to je i štedljiv. Unutrašnjost je poznata, dopadljiva i funkcionalna, a zanimljivo je da je u njoj osim materijala otpornijih na habanje i prljavštinu upotrijebljena i koža na upravljaču otporna na kremu za sunčanje, a ujedno se Fiesta Active može pohvaliti brojnim kamerama, radarima i ultrazvučnim senzorima koji mogu nadgledati prostor ispred vozila čak do 130 metara udaljenosti.

21. travanj 2024 17:39