Aktualno
StoryEditor

Ford povećao ulaganja: 11 milijardi dolara za proizvodnju električnih i hibridnih vozila

15. Siječanj 2018.

Američki automobilski div Ford osjetno je povisio zacrtana ulaganja u proizvodnju hibridnih i električnih verzija svojih vozila, na 11 milijardi dolara u idućih pet godina.

Izvršni direktor James Farley pojašnjava da najavljena veća potrošnja u osnovi udvostručuje iznos i produljuje rok dosadašnjeg plana potrošnje prema kojem su na elektrifikaciju do 2020. godine namjeravali potrošiti 4,5 milijardi dolara.

>>>Poduprta potražnjom za kamionetima poskočila dobit Forda

Rezultat veće potrošnje trebala bi biti proizvodnja 16 modela koji će u potpunosti za pogonsko gorivo koristiti električnu energiju i 24 modela hibridnih i plug-in hibridnih vozila. Ford trenutno nudi samo jedan model koji u potpunosti za pogonsko gorivo koristi električnu struju.

- Iz prvog ciklusa elektrifikacije smo naučili da ljudi žele uistinu lijepe proizvode, naglasio je Farley.

Iz Forda su ujedno najavili da će do 2020. početi proizvoditi i hibridnu verziju popularnog kamioneta F-150 u tvornici u Dearbornu u saveznoj američkoj državi Michigan.

>>>Novi Ford Mustang ima ‘kokpit budućnosti’

Također su dali naslutiti da će iste godine proizvesti i u potpunosti električni automobil, ne navodeći pojedinosti.

- Počinjemo signalizirati kako zamišljamo našu poziciju u poslovanju s elektrifikacijom na globalnoj razini. Odgovor glasi - planiramo proizvesti električne verzije naših ikonskih brendova koji spadaju u kategoriju skupljih vozila, pojasnio je izvršni direktor Forda.

19. travanj 2024 06:02