07. rujan 2019.

Fortenova: Inkvizicijske kamatne muke u sjeni optužnica za mjenice i ‘kikiriki‘  

Prve optužnice u slučaju Agrokor podignute su upravo kad su se Konzumovi dobavljači pobunili zbog neisplate dogovorenog iznosa tzv. graničnog duga. Možda to zaista jest slučajnost, ali sve treba staviti u kontekst. Dakle, isplata dobavljačima ovisi o rezultatima Konzuma (plus), odnosno operativnoj dobiti najveće kompanije iz sustava. Budući da trgovina operativno posluje pozitivno, treba platiti dobavljačima 17,5 milijuna kuna graničnog duga za 2018. No operativna dobit i ukupni rezultati poslovanja nisu jednaki. Zbog preskupih (starih) kredita Konzum je lani iskazao 280 milijuna kuna minusa. A sad je na stolu i refinanciranje.

Stari krediti uzimani s dvoznamenkastim kamatama prevelik su uteg, ali preteške će biti i kamate iz novodogovorenoga ‘roll-upa‘ koji Fortenova planira refinancirati izdanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura, i to uz kamate od 7,3 posto plus EURIBOR uz donju granicu od jedan posto. I to će biti najskuplji kredit na financijskom tržištu, na kojem se država danas zadužuje gotovo beskamatno.

Zbog svega toga isplata graničnog duga ugrozila bi likvidnost i opet bi se otvorila spirala prema propasti. Zato ne začuđuje što se u posredovanje između dobavljača i Fortenove uključio i ministar gospodarstva Darko Horvat. Premijer Andrej Plenković uvjeren je da će se refinanciranje realizirati (za što je potreban i potpis dobavljača u srijedu, nakon što će ovaj tekst biti u tiskari) i opisuje kompaniju koja je prije dvije i pol godine bila u paklu, sada je u čistilištu, ‘a onda će na tržišnoj osnovi jedan dan poslovati kao u raju‘.

To možda zvuči dobro za svakodnevnu političku upotrebu, ali kamate od 7,3 posto danas u poslovnom smislu znače – poslužimo li se Plenkovićevom slikovitošću –​ inkvizicijske muke. A inkvizitore su preživjeli rijetki – bez obzira na to jesu li skončali u raju ili paklu.

A optužnice? Može premijer do besvijesti mantrati o neovisnosti Državnog odvjetništva i sudstva (koje pokreće postupke samo protiv bivših ministara), ali najprije su optuženi upravo Todorićevi dobavljači – 29 menadžera iz 13 tvrtki zbog potpisivanja 3070 lažnih mjenica. U toj optužnici nema nikoga ni iz Agrokora, ni iz banaka, ni iz faktorinških društava. A onda se pojavila i prva optužnica protiv Ivice Todorića, ali za ‘kikiriki‘, odnosno za izvlačenje samo 1,24 milijuna eura iz Agrokora. Glavna optužnica, ona za 1,5 milijardi kuna, još čeka da je Plenkovićevo nezavisno pravosuđe objavi u pogodnom trenutku.