04. prosinac 2017.

Forum obiteljskih poduzeća: Eskalirao problem pronalaska kvalitetnih kadrova

U Zagrebu je u ponedjeljak održan peti Forum obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja na kojemu su se okupili poduzetnici, predstavnici banaka, konzultantskih poduzeća i potpornih institucija u organizaciji Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR).

Na Forumu su poduzetnici svojim iskustvima potaknuli i ohrabrili druge poduzetnike u pronalasku rješenja za prijenos poslovanja u svojim poduzećima, te pomogli predstavnicima institucija bolje razumijeti  izazove s kojima se vlasnici poduzeća suočavaju u tom procesu kako bi kreirali kvalitetnu podršku.

Da prijenos poslovanja nije samo pitanje pojedinca, već šireg sustava kojeg čine vladine politike, financijski sektor i drugi povezani akteri u svom pozdravnom govoru kazala je Jasmina Petrović, savjetnica za EFSE, Europski fond za Jugoistočnu Europu.

>>>Liderov Klub obiteljskih tvrtki: Radionica o strasti u biznisu održana na Dunavu

- Neophodna je suradnja između privatnog i javnog sektora, potrebni su konkretni koraci, neophodno je stvoriti ekosustav koji će omogućiti proces prijenosa poslovanja, kazala je Petrović te istaknula važnost kreiranja online platforme na kojoj bi se odvijala kupoprodaja poduzeća.

Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić u svom je govoru istaknuo da je najvažnije podizanje svijesti o poduzetničkom okruženju, obiteljskim tvrtkama i potrebama, te pravovremenom razmišljanju kako prenijeti biznis na mlađe generacije, kao i o važnosti financijskih sredstava pri donošenju odluka o prijenosu obiteljskog poslovanja.

>>>Potpisani milijun kuna vrijedni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova

- U našoj državi možda se nismo u mogućnosti uspoređivati s Belgijom i Nizozemskoj, ali imamo mogućnost korištenja što strukturnih što socijalnih fondova iz EU i na nama je da osmislimo način kako da financijsku shemu predstavimo poduzetnicima na atraktivan način, da to ne bude brdo komplikacija i odobravanja u roku nekoliko godina, već da to bude jedan operativan i pristupačan program financiranja za poduzetnike onda kada im to treba, poručuje Antonić.

Trend optimizma kod vlasnika obiteljskih poduzeća

Direktor odjela financijskog savjetovanja u KPMG Hrvatska Zoran Zemlić održao je prezentaciju rezultata istraživanja europskog barometra obiteljskih poduzeća provedenog u 2017. godini. Ovo je šesto takvo europsko, te treće hrvatsko izdanje, a u anketi je sudjelovalo više od 1100 vlasnika i članova obiteljskih poduzeća diljem EU, te oko 50 ispitanika iz Hrvatske.

Iako ne postoje precizne statistike, obiteljska poduzeća čine oko dvije trećine ukupnog broja poduzeća u svijetu, a u Hrvatskoj prema procjeni između 70 i 80 posto svih poduzeća su obiteljska, te zapošljavaju oko 50 posto zaposlenih.

>>>Kako bezbolno riješiti vlasnički odnos?

Ove godine hrvatski ispitanici su pokazali značajan rast optimizma, njih 63 posto je optimistično vezano uz sljedeću godinu. Velik broj njih planira reinvestirati dobit u poslovanje. Ipak, eskalirao je problem nalaženja i zapošljavanja kvalitetnih zaposlenika, što je postao glavni problem hrvatskih obiteljskih poduzeća, smatra njih 78 posto. Hrvatska se poduzeća nalaze netom iza europskih kada je riječ o formalizaciji mehanizama upravljanja poduzećem i to je, ističe Zemlić, ono na čemu treba raditi.

Osim toga, do izražaja je došao i problem transfera poslovanja s prve na sljedeću generaciju, te 46 posto vlasnika razmišlja o izlasku iz vlasništva. Da je kriza Agrokora negativno utjecala na poslovanje obiteljskih poduzeća ističe 49 posto ispitanika.