22. prosinac 2016.

Franak: Presuda Suda EU ‘otvara vrata za ništetnost svih ugovora u švicarcu‘

Udruga Franak smatra kako najnovija presuda Suda EU za tri sudska postupka koja se vode u Španjolskoj otvara vrata i za ništetnost svih ugovora s valutnom klauzulom u "švicarcu" i u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak iz te Udruge.

Udruga Franak navodi kako je Sud EU (Court of Justice of European Union (CJEU))  21. prosinca 2016., a kao odgovor na  pitanja za tri sudska postupka koji se vode u Španjolskoj na temelju kolektivne presude, donio sudsku presudu kojom je presuđeno da su nepošteno ugovorene kamatne stope u hipotekarnim kreditima.

U Udruzi Franak stoga zaključuju kako najnovija odluka Suda EU i u ovdašnjem slučaju širom otvara vrata za ništetnost svih ugovora s valutnom klauzulom CHF i promjenjivom kamatnom stopom.

Ukazuju pritom na najbitnije detalje presude Suda EU, pa u prvoj stavci stoji kako je zaštita potrošača važan javni interes.

Nadalje, obavijest potrošaču prije sklapanja ugovora o posljedicama sklapanja tog ugovora, odnosno o posljedicama ugovornih uvjeta od temeljne je važnosti za potrošača.

Primjena Direktive o zaštiti potrošača

Franak navodi i dio presude prema kojoj ispitivanje nepoštenosti ugovornih odredbi u slučaju kada potrošač prije njegova sklapanja nije imao potrebne informacije o ugovornim uvjetima i posljedicama navedenog sklapanja, potpada uvijek u područje primjene Direktive o zaštiti potrošača.

>>>Udruga Franak podnijela prekršajnu prijavu protiv Oreškovića

Navodi se i da se ispitivanje nepoštenosti ne ograničava  na poštovanje formalne transparentnosti ugovornih odredaba, u smislu njihove jasnoće i razumljivosti, nego zahvaća i materijalnu transparentnost, u smislu dostatnosti informacija pruženih potrošaču glede opsega, kako pravnog tako i ekonomskog, njegove ugovorne obveze.

Franak navodi i kako u presudi stoji da sud nije ovlašten mijenjati nepoštene ugovorne odredbe, on jednostavno mora odbaciti primjenu nepoštene odredbe. Uz to, nepoštenu ugovornu odredbu valja smatrati kao da nikada nije niti postojala, pa ona stoga ne smije imati nikakav učinak na potrošača.

>>>Od HNB-a zatraženo da odgovori na pitanja o nadzoru, nezakonitom poslovanju banaka

Udruga potom ukazuje na Direktivu o zaštiti potrošača u kojoj stoji kako se "ugovorna odredba o kojoj se nisu vodili pojedinačni pregovori smatra nepoštenom ako u suprotnosti s uvjetom o dobroj vjeri, na štetu potrošača, prouzroči znatniju neravnotežu u pravima i obvezama stranaka proizašlih iz ugovora".

Shvaćanja obvezujuća za hrvatske sudove

Franak ističe kako je sve navedeno u skladu s hrvatskim Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača, a naglašava da su pravna shvaćanja Suda EU obvezujuća za hrvatske sudove.

"Ta presuda Suda EU potvrđuje ispravnost odluke Ustavnoga suda koji je usvojio ustavnu tužbu Udruge Franak (formalno udruge Potrošač) te ukinuo presudu Vrhovnoga suda RH u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF za svih osam tuženih banaka te u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu za Sberbank", zaključili su u Udruzi Franak ponovivši kako će ovdašnji Vrhovni sud morati ponovo odlučivati o reviziji u "slučaju Franak" i to u dijelu koji je bio negativno presuđen u odnosu na dužnike u švicarskom franku.

>>>Vlada odbacila ‘predizborne navode’ Udruge Franak u prekršajnoj prijavi protiv Oreškovića

Sud EU presudio je u srijedu da španjolske banke moraju obeštetiti klijente koji zbog odredbi u ugovorima o hipotekarnim kreditima nisu imali koristi od kontinuiranog pada kamatnih stopa. U španjolskoj središnjoj banci procjenjuju da bi presuda mogla stajati bankovni sektor više od četiri milijarde eura.