Aktualno
StoryEditor

Francuska krenula s istragom Applea zbog ‘planiranog zastarijevanja‘ iPhonea

09. Siječanj 2018.

Francuski tužitelji pokrenuli su istragu zbog navoda o planiranom zastarijevanju Appleovih iPhonea. Prema francuskom zakonu zločin je namjerno skratiti životni vijek proizvoda s ciljem da ga korisnici zamijene novijim, javlja BBC. U prosincu je Apple priznao da su stariji iPhone modeli namjerno usporavani kroz ažuriranje softvera, ali i da su to radili kako bi produljili kapacitet baterije.

Istragu vodi agencija za zaštitu potrošača ministarstva gospodarstva, a pokrenuta je temeljem pravne tužbe koju je u prosincu podnijela grupa potrošača Stop Planned Obsolescence (Hop).

>>>U Izraelu pokrenuta udružena tužba zbog usporavanja iPhonea

Iz Hop-a su u prosincu najavili kako će Francuska biti treća zemlja koja će provesti istragu Applea nakon Izraela i SAD-a, no jedina prema čijem je zakonu navedeni prekršaj zločin. Kazne za to mogu iznositi i do 5 posto godišnjeg prometa, pa čak i zatvorske kazne.

Kao razlog tužbe navode da je Apple namjerno usporio neke modele iPhone pomoću ažuriranja softvera i vremenskog ažuriranja što se podudara s izdavanjem novog modela iPhone 8. Ta udruga već ranije je podnijela žalbe protiv proizvođača pisača Epson, Canon, HP i Brother, navodeći kako su te tvrtke namjerno skratile vijek trajanja spremnika s tintom.

Apple je u prosincu kada su uslijedile žalbe izdao javnu ispriku objasnivši da je ažuriranje stvoreno kako bi produžio vijek trajanja baterije na starijim telefonima, s obzirom na to da su one tijekom vremena manje sposobne pružiti snagu za operacije velikih brzina.

>>>Zbog ‘teorije zavjere’ Apple optužen da namjerno usporava bateriju kako bi ljudi kupili novi model

- Kako baterije zastarijevaju, tako može doći do neočekivanog isključenja kako bi se zaštitile elektroničke komponente. Ažuriranje je napravljeno kako bi se takva isključenja događala samo onda kada je to zaista potrebno, istaknuli su iz Applea.

26. travanj 2024 17:32