Aktualno
StoryEditor

Francuska od iduće godine uvodi obvezu cijepljenja djece

10. Srpanj 2017.

Nakon što je Italija odlučila izvršiti pritisak na roditelje koji ne žele cijepiti svoju djecu, na način da ista, ukoliko nisu cijepljena, ne mogu biti upisana u škole, Francuska je odlučila od iduće godine uvesti obavezno cijepljenje djece.

Obrazlažući odluku francuski je ministar zdravstva Édouard Philippe rekao kako je: "..neprihvatljivo da u zemlji u kojoj su stvorena neka od najranijih cjepiva na svijetu djeca umiru od ospica".

Trenutno u Francuskoj postoji obveza cijepljenja djece od difterije, tetanusa i dječje paralize. Ostala cjepiva, uključujući i cjepivo protiv hepatitisa i hripavca liječnici preporučuju, ali nisu obavezna.

>>>Pokusna istraživanja novog cjepiva potpuno uništila HIV u 5 pacijenata

Ministar zdravstva francuske rekao je kako će sva cjepiva koja su testirana i odgovaraju standardima učinkovitosti i sigurnosti, njih 11, postati obavezna.

Ova odluka uslijedila je nakon što su Talijani uveli zabranu upisivanja djece u državne škole, ukoliko nisu primila sva cjepiva, ali i nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija izdala upozorenje o ponovnoj pojavi ospica unatoč činjenici da postoje preventivna i dostupna cjepiva.

Odgovornost za ponovnu pojavu ospica pripisuje se grupama građana koji se protive obaveznom cijepljenju djece.

>>>Injekcije bi uskoro mogli zamijeniti flasteri

Prema posljednjim istraživanjima, svaki treći Francuz ili Francuskinja, ne vjeruju u benignost cjepiva, dok njih 52 posto ipak smatra kako su rizici cijepljenja od neke bolesti znatno prihvatljiviji od rizika oboljenja od istih.

U prva dva mjeseca ove godine u francuskoj pokrajini Lorraine zabilježeno je 50 slučajeva oboljenja djece od ospica, dok je njih još 29 zaraženo u ostalim dijelovima zemlje.

U razdoblju od 2008. do danas, u Francuskoj je ukupno zabilježeno čak 24 tisuće slučajeva oboljenja od ospica. Od tog broja, njih 15 tisuća imalo je ozbiljne posljedice, a od ospica je umrlo 10 pacijenata.

>>>Australski premijer traži isključenje necijepljene djece iz predškolskog odgoja, vrtića

U Velikoj Britaniji ne postoji obveza cijepljenja protiv ospica, rubeole i mumsa. Strah roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu deriviran je iz, u međuvremenu iz različitih znanstvenih izvora oborenu, studiju učinka kombiniranog cjepiva MMR, za koje se tvrdilo kako je u korelaciji sa pojavom autizma u djece.

Talijanska ministrica zdravstva odluku da se u toj zemlji zabrani upis djece koja nisu cijepljena u škole, pravda velikim padom broja onih koji uredno cijepe svoju djecu, a što je, kako je rekla, "..rezultat lažnih vijesti". Stoga su Talijani primorani s 12 cjepiva cijepiti svoju djecu do dobi od 16 godina.

25. travanj 2024 12:47