07. lipanj 2018.

Francuska zabranjuje mobitele u osnovnim školama

Francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer u četvrtak je predstavio nacrta zakona o zabrani mobitela u osnovnim školama, smišljen kao "mjera detoksikacije" za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja.

Predsjednik Emmanuel Macron, čija stranka ima uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mjere u parlamentu, na vrijeme da se uvede prije iduće akademske godine u rujnu.

Osnovne škole bez mobitela jedno je od Macronovih predizbornih obećanja.

Više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.

>>> Medijska pismenost: 81 posto građana smatra da se djecu nedovoljno podučava o utjecaju medija

Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o sličnim mjerama.

"Mobiteli predstavljaju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizirati naš život", rekao je francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za televizijski kanal LCI news.

"Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu", dodao je.

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila prijedlog zakona.

>>> EduCentar: Obrazovni sustav je loš, u škole treba uvesti bonton, digitalnu i financijsku pismenost

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stephanea Crocheta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja sigurnosni rizik. Dodao je kako učiteljima trebaju telefoni u slučaju izvanrednih situacija.

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije.

Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe mobitela, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.