Aktualno
StoryEditor

Francuski MUP ukida novčanu kaznu od vrtoglavih 7,5 milijuna eura za posjedovanje kanabisa

17. Lipanj 2017.

Novoizabrani francuski ministar unutarnjih poslova objavio je javnosti da posjedovanje kanabisa u količinama za osobnu upotrebu od rujna više neće biti ilegalno, piše portal Talking Drugs. Ipak, ova odluka vjerojatno će se odraziti na pooštravanje pravila za prodaju droge.

Gerard Collomb, ministar unutarnjih poslova, kazao je da se prema novim pravilma za posjedovanje kanabisa neće kao dosad ići u zatvor, već će osobi za to biti propisana novčana kazna koja će biti daleko niža od dosadašnje.

>>>Trudeau predstavio zakon za legalizaciju marihuane u Kanadi

Francuska ima jedan od najstrožih zakona što se tiče posjedovanja kanabisa u cijeloj EU. Kazna za posjedovanje manjih količina marihuane za osobnu upotrebu trenutno iznosi vrtoglavih 7,5 milijuna eura. Međutim, takve se kazne u praksi rijetko izriču. Osobito stoga što je konzumacija kanabisa popularna u Francuskoj. Svakodnevno ga koristi 550 000 ljudi, odnosno 1.5 posto stanovništva u dobi između 15 i 64 godina.

Collombovi planovi znače značajnu progresivnu promjenu francuske politike o drogama, no zastupnik Benjamin Jeanroy izrazio je zabrinutost.

>>>Tržište marihuane u Americi eksplodiralo brže i jače od ‘dot-com booma’

- Sadašnji zakoni pogađaju ljude iz siromašnih područja i članove iseljeničkih zajednica, a to će se i nastaviti unatoč promjenama. Problem je što se nakon uhićenja zbog preprodaje droge i odsluživanja kazne počinitelj vraća među stanovništvo i nastavlja s prodajom, kazao je.

Kao odgovor na taj problem, Collomb smatra da bi ljudima koji su osuđeni zbog prodaje droge trebali privremeno zabraniti povratak u njihovu lokalnu zajednicu. Na taj način mogla bi se smanjiti trgovina drogom, a implicirao je i da strože mjere u trgovini drogom mogu smanjiti terorizam.

>>>Posao s kanabisom doseže rekordne brojke u SAD-u, a Kanada kreće s legalizacijom

Jeanroy je na to kazao da mjera predstavlja inherentne rizike za građanska prava, te da Francuska ide u istom smjeru kao i posljednjih 40 godina, što se tiče politike o drogama. Istaknuo je i da će mjera posebno naškoditi siromašnom stanovništvu u urbanim sredinama te marginalizirati takve skupine.

Ako se plan ostvari, Francuska će se pridružiti skupini od nekoliko europskih zemalja koje su uvele slične zakone, uključujući Španjolsku, Portugal i Nizozemsku.

25. travanj 2024 20:49