Aktualno
StoryEditor

Francuski osiguravatelj AXA kupuje Grupu XL za 12,4 milijardi eura

05. Ožujak 2018.

Francuski osiguravatelj AXA u ponedjeljak je izvijestio o akviziciji Grupe XL, osiguravatelja sa sjedištem na Bermudama, za koju će izdvojiti približno 15,3 milijarde dolara ili 12,4 milijardi eura.

Vodeća pozicija

Iz AXA-e ističu da će im kupnja tog osiguravatelja s područja osiguranja imovine i od nezgoda omogućiti da zauzmu vodeću poziciju na globalnoj razini u području poslovanja s osiguranjem imovine i od nezgoda.

>>>Hrvatska prvak po štetama, zadnja po osiguranjima

Dovršetak gotovinske transakcije, koju su dogovorile uprave dviju kompanija, očekuje se u drugoj polovini ove godine, navodi AXA u priopćenju. Kupovna cijena od 57,60 dolara po dionici predstavlja premiju od 33 posto u odnosu na cijenu dionice Grupe XL na zatvaranju tržišta u petak.

- Kombinacija postojećih pozicija AXA-e i Grupe XL vinut će francusku grupu na mjesto globalnog lidera u području osiguranja imovine i od nezgoda, s objedinjenim prihodima prema podacima iz 2016. godine od 30 milijardi eura i ukupnim prihodima od osiguranja imovine i od nezgoda od 48 milijardi eura, objavila je AXA.

26. travanj 2024 17:42