Aktualno
StoryEditor

Francuzi neskloni reformi zakona o radu - anketa

01. Rujan 2017.

Velika većina (58 posto) Francuza nije sklona reformi zakona o radu, što je prva velika zadaća petogodišnjeg mandata Emmanuela Macrona, pokazuje anketa objavljena u petak.

Po toj anketi instituta Harris Interactive provedenoj za radio RMC i informativnu mrežnu stranicu Atlantico, 58 posto Francuza kaže da se protivi reformi koja se provodi uredbama, a 42 posto je ‘za‘.

>>>Nakon nacionalizacije, Francuska će Italiji iznijeti novi prijedlog o brodogradilištu STX

Macronovi birači su joj skloni u velikoj mjeri (82 posto je ‘za‘, 18 posto je ‘protiv‘). Još veći broj ispitanika drži da će reforma "oslabiti utjecaj sindikata u tvrtkama" (71 posto misli da hoće, a 29 posto da neće). Njih 54 posto misli da će "pogoršati radne uvjete zaposlenika", a 46 posto misli da se to neće dogoditi.

Jedva 43 posto misli da će "poboljšati konkurentnost tvrtka", a 57 posto drži suprotno. Da će "potaknuti rast" ocjenjuje 36 posto, a 64 posto misli da neće. Njih 31 posto misli da će se reformom "smanjiti nezaposlenost".

Određivanje gornje granice odštete u slučaju spora, skraćivanje roka za podnošenje tužbe radnika, mogućnost pregovaranja bez sindikata - sve uredbe koje je vlada izložila u četvrtak daju posebnu važnost malim i srednjim poduzećima. Anketa je provedena putem interneta 31. kolovoza na reprezentativnom uzorku od 1.004 ispitanika koji su navršili 18 godina i starijih (metoda kvota).

20. travanj 2024 06:59