Aktualno
StoryEditor

FT: Gubitak radnih mjesta u Agrokoru bit će politički težak, neovisno o nacionalnosti dioničara

03. Svibanj 2018.

Londonski sud prošlog tjedna donio je odluku o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj kako bi odgovarao za optužbe oko prijevara vezanih uz Agrokor. Presuda je, prema pisanju Financal Timesa, posljednji obrat u najvećem europskom procesu proteklog desetljeća.

Odluka londonskog suda donesena je dva tjedna nakon što su glavni vjerovnici koncerna pregovarali o nagodbi koja je od iznimne važnosti za cijelu regiju.

Čak i da se nagodba realizira bit će potrebno mnogo da koncern povrati stari sjaj, a uz samu nagodbu vezuje se niz političkih kontroverzi s obzirom na to da najveći vlasnički udio koncerna drže dvije najveće ruske banke Sberbank, kojemu Agrokor duguje 1.1 milijardu eura i VTB, kojemu duguje 300 milijuna.

>>>Londonski sud odlučio da nema prepreka za Todorićevo izručenje

Radnja cijele priče oko Agrokora odvija se istovremeno kako rastu napetosti unutar EU zbog napora Rusije da ojača vlastiti utjecaj na Balkanu. Hrvatska se, unatoč oprezu oko potencijalnog ruskog vlasništva nad svojom imovinom kada je u pitanju primjerice Ina, trenutno suočava s ruskim utjecajem koji zadire duboko u gospodarstvo.

Međutim, ruski faktor ipak ne bi trebao predstavljati najveći problem jer nacrt nagodbe sadrži mjere zaštite koje bi trebale osigurati da Sberbank i VTB, koje bi zajedno mogle imati oko 44 posto ‘novog‘ Agrokora, ne mogu steći više od 50 posto nakon donošenja rješenja. Jedna od mjera je i da bi odbor trebali činiti direktori izabrani temeljem vještina, a ne zaposlenici ruskih banaka.

>>>Ključnim vjerovnicima Agrokora jamstva su zakonita, a osporavanja tražbina neutemeljena

VTB i Sberbank, baš kao i ostali vjerovnici, tražit će zaštitu vlastitih ulaganja, imat će zajednički interes u zapošljavanju i osnaživanju dobrih menadžera te raditi sve što mogu kako bi osigurali operativnu budućnost tvrtke.

Todorić je uložio žalbu na odluku londonskog suda o izručenju Hrvatskoj, a na kraju je hrvatski sud taj koji će odlučiti je li u slučaju Agrokor došlo do računovodstvenih nepravilnosti, pa čak i prijevara, što Todorić dakako negira. No, ono što je dovelo Agrokor u ovakvu situaciju je loše upravljanje, nepromišljenje akvizicije i neplanirano širenje.

>>>Agrokoru prodaja lani pala 12 posto, gubitak još nepoznat

Poslovne operacije moraju se racionalizirati, a Konzum koji je pod pritiskom jačanja pozicije konkurentskog Lidla zahtijeva posebnu pozornost. Gubitak radnih mjesta bit će politički težak, neovisno jesu li najveći dioničari Agrokora Rusi, Nijemci ili Francuzi. Za Agrokor i regiju, čak i u vrijeme povećane napetosti između istoka i zapada, prave odluke koje bi zaštitile poslovanje važnije su od nacionalnosti glavnog dioničara, zaključuje Financial Times.

18. travanj 2024 19:24