Aktualno
StoryEditor

Ful kulturno: Kultura i biznis zaljubljeni par, kad se budu...

11. Studeni 2017.

Kultura i biznis mnogima su nespojivi pojmovi i teško ih percipiraju u istome kontekstu. Ipak, Ful kulturno program u svome je četvrtom danu izvedbe dokazao kako čine upravo savršeni spoj. Gošće iz Visoke poslovne škole Zagreb, mr. sc. Sanja Rocco, v. pred., Voditeljica studija Menadžment i produkcija u kulturi te prof. mag. phil. et mag. rel. Dorotea Milas uz studenticu Luciju Prlić, objasnile su zašto je važan koncept Kultura means business i zašto je njihov studij pozitivno dočekan i prihvaćen. Producenti u kulturi mogu živjeti dobro od nje, no potrebno je, kažu, imati vještine planiranja, projektiranja, racionalnog korištenja sredstava. Sama produkcija nije dostatna, i upravo je menadžment važna poveznica s materijalnim, istakle su gošće. Generacija Z potvrdila je važnost kulture i čitanja knjige. Na raspravi su sudjelovali i učenici uz ravnateljicu prof. Teu Hofmann i prof. Antu Zlatka Stolicu iz Privatne umjetničke gimnazije, a njihov je interes pretežito ostvariti se jednog dana upravo u kulturi.

U pola sata razgovora dobili smo i uvid u pogled iz kuta jednog od organizatora Interlibera, Zorana Ušurića, voditelja projekta iz Sektora za sajmove Zagrebačkog velesajma. „Cilj Interlibera je da se na jednom mjestu nađu svi oni kojima knjiga nešto znači,“ istaknuo je. Uz novosti koje su se ove godine pojavile, nešto je na Interliberu i dalje isto – većina nakladnika je iz Hrvatske. Inozemni su nakladnici također zastupljeni, a o ideju naplaćivanja ulaza simboličnom cijenom pozdravlja. Osim o medijskom praćenju ovog festivala, najavio nam je planove o još boljem sljedećem Interliberu pri čemu će u obzir svakako uzeti dobronamjerne i konstruktivne kritike svih sudionika.

Četvrti dan projekta Ful kulturno ugostio je stručnjake iz menadžmenta, poduzetništva i kulture, ali i mlade nade sa željom za radom u kulturi. Kultura i biznis, premda se često tako ne percipiraju, idu „ruku pod ruku“ i stvaraju nove brendove na književnoj, ali i kulturnoj sceni općenito.

Ono što će svakako obilježiti ovogodišnji Ful kulturno punkt je promocija pisane riječi, točnije – početak natječaja za najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi. Na natječaj se mogu prijaviti već održani kulturni događaji vezani uz pisanu riječ, s ukupnim budžetom do 30,000 kuna. Vesna Sekalec, direktorica projekta Superbrands, istaknula je kvalitetu, različitost, pouzdanost i emotivni učinak kao glavne elemente brenda, na što se nadovezala Lea Brezar, CEO Superbrands Hrvatska i Slovenija i glavna urednica časopisa Brend kultura naglasivši: „Kultura je sama po sebi brend jer budi emociju.  Sandra Pocrnić Mlakar, urednica, novinarka i vlasnica izdavačke kuće Beletra, rekla je kako je ideja projekta ono što nosi niskobudžetni događaj, te da on, prema njenom mišljenju, mora biti i društveno odgovoran. Lea Brezar dodala je da će se ocjenjivati i inovativnost i originalnost te da žele da im se jave oni koji će nagradu od 10,000 kuna investirati u taj projekt. Osim financijske potpore, nagrađeni će događaj dobiti i publicitet putem Superbrands kanala; magazina Brend kultura, društvenih mreža i promotivnog eventa. Osim spomenutih, članice žirija su Sanja Rocco, voditeljica studija Menadžment i produkcija u kulturi (VPŠZ), Romana Lekić, pomoćnica dekana Visoke škole za komunikacijski i turistički menadžment „Edward Bernays“ i Alis Marić, blogerica i influenserica.

Posao koji je iznjedrio knjigu završna je tema četvrtog dana Ful kulturno punkta, a na kojemu je svoje iskustvo pretakanja biznisa u pisane riječi podijelila Kristina Ercegović, pokretačica Business Café-a. ‘‘Sam svoj gazda‘‘, uspješnica je koja je nastala spontano, a prepoznata je u poduzetničkim krugovima jako brzo. Da se kulturi pisane riječi može pristupiti strateški, dokazala je tada činjenicom da je izdala knjigu upravo u vrijeme državnih poticaja poduzetnicima. To je njezina treća knjiga, a u pripremi je još jedna uspješnica koja će dokazati – biznis i kultura se vole.

FUL KULTURNO Punkt i medijski pokrovitelj Lider najavljuje program za danas, 11. Studenog – EKSKLUZIVAN SADRŽAJ:

Brend: O čitanju

12:00 „Čita se o duhovnosti“, razgovor s autoricom Danielom Uzelac 15:00 „Koliko se i što se u Hrvatskoj čita?“, pokazatelji čitanosti – istraživanje tržišta – Josip Tvrtković, MSc., CEO VALICON Croatia 16:00 „Što se čita?‘‘, Tatjana Barat, suradnica bloga Čitaj knjigu i knjižarskog lanca ‘‘Hoću knjigu‘‘, osnivačica udruge ‘‘Čitaj knjigu‘‘ 17:00 „Razgovor o čitanosti kroz prizmu književne kritičarke“, razgovor s Jagnom Pogačnik, književnom kritičarkom.

19. travanj 2024 03:21