Aktualno
StoryEditor

Funta će kroz nekoliko mjeseci biti mnoga jača nego što je danas

15. Srpanj 2016.

Britanska funta nastavlja sa slabljenjem, proteklog je tjedna izgubila dodatnih 2% vrijednosti u odnosu na američki dolar i euro. U trenutku pisanja izvješća tečaj funte u odnosu na američki dolar je skoro najniži u posljednjih 30 godina i iznosi 1,312.

Britanska centralna banka će krajem ovog tjedna održati sastanak na kojem će odlučiti o monetarnoj politici i za očekivati je da će još spustiti kamatne stope što će dovesti do pada vrijednosti funte. Stručnjaci smatraju da će britanska centralna banka ubrizgati novac u financijski sustav što bi funtu moglo dovesti do još većeg pritiska.

Funta svakako neće padati u nedogled, za očekivati je da će kroz nekoliko mjeseci  biti mnoga jača nego što je danas.

Izvrsni podaci s američkog tržišta rada će također utjecati na kretanje tečaja svih valuta. Tokom lipnja u SAD-u je otvoreno više od 280.000 novih radnih mjesta! Pozitivna situacija će svakako pogodovati jačanju američkog dolara, te slabljenju ostalih valuta.

Iako su cijene na robnoj burzi u Chicagu prošlog petka porasle tjedan je završio sa nižim cijenama kukuruza, sojinog zrna i sojine sačme. Situacija se brzo korigirala i sve robe su ponovno u zelenom.

Krajem ovog tjedna izlazi novi USDA WASDE izvještaj što bi moglo dodatno kratkoročno poljuljati tržište. Za očekivati je da će iznosi zaliha navedenih roba porasti zbog čega bi cijene mogle padati. Vremenske prilike će ipak odigrati glavnu ulogu u formiranju cijena i odreditI smjer u kojem će se cijene kretati.

Prema izvještajima iz Perua brojke ulova ribe se kreću oko 600 000 t dok kvota iznosi 1,8 milijuna t. Dosadašnji ulov će biti dostatan za proizvodnju  170 000 t ribljeg brašna i 23 000 t ribljeg ulja.

Kina je pokazala interes za kupnju ribljeg brašna što bi moglo cijene povući iz ponora koje su pale i do 100 $/mt.

Trenutačno su svi okupirani oko pitanja hoće li kvota uopće biti ispunjena, MSI Ceres izlazi sa podatkom da će maksimalno 1,4 milijuna t ribe biti ulovljeno.

Obzirom na trenutnu situaciju cijene ribljeg brašna na globalnom tržištu neće padati !

19. travanj 2024 10:02