Aktualno Konferencijske vijesti Lider trend Tehnopolis

Futurolog Gerd Leonhard: Znanstvena fantastika postaje naša stvarnost

Lider
Autor Lider

 

U budućnosti ćemo biti potpuno ovisni o strojevima u svakom aspektu našeg života, čovjek i stroj će se spojiti kroz proširenu stvarnost (augmented reality), doživjet ćemo virtualnu stvarnost, holograme, implantate i sučelja koji su projektirani pomoću nanotehnologije i sintetske biologije – smatra Gerd Leonhard jedan je od vodećih svjetskih futurologa koji fokus stavlja na skora predviđanja u području poslovanja, društva, medija, tehnologije i komunikacija, a u Zagrebu će 2.10. govoriti na konferenciji Future Tense.

Čovječanstvo će se u narednih 20 godina mijenjati više nego što se promijenilo u posljednjih 300 godina, a da bi sačuvali budućnost čovječanstva moramo uložiti jednako u čovjeka koliko ulažemo u tehnologiju, smatra Leonhard, kojeg je Wall Street Journal prozvao jednim od vodećih medijskih futurologa, a koji će u Zagrebu govoriti o tome što nas očekuje u sljedećih 10 godina, kada je riječ o utjecaju tehnologije na čovječanstvo.

>>> VIDEO: Na granici stvarnosti: Unreal Engine kreirao ‘sintetično ljudsko biće’

 

Leonhard ističe kako će se čovječanstvo u nadolazećih 20 godina promijeniti više nego što se promijenilo u posljednjih 300 godina. Priznati futurolog napominje kako je trenutno ključno pitanje za razvoj čovječanstva kako voditi i usmjeriti razvoj znanosti i tehnologije kako bi u konačnici ispunili svoju primarnu funkciju, a to je služiti čovječanstvu i njegovom napretku. Leonhard najvećom promjenom u smjeru ljudskog razvoja smatra pojavu umjetne inteligencije i promjene ljudskog genoma te ističe kako jednako moramo ulagati u čovječanstvo koliko u tehnologiju.

 

Ovaj futurolog tvrdi kako smo na prekretnici u mnogim područjima znanosti i tehnologije, da je razvoj kojem svjedočimo dvostruko brži nego ikada do sada. te da znanstvena fantastika postaje naša stvarnost. Strojevi već mogu raditi stvari koje su nekoć bile moguće jedino čovjeku, a u budućnosti će moći i više, od razumijevanja jezika, prepoznavanja složenih slika do korištenja ljudskog tijela na vrlo fleksibilan i prilagodljiv način.

>>> Besmrtnost stiže i bez ‘kamena mudraca’, samo treba poživjeti do 2050.

Kao primjer navodi da za pet godina neće biti potrebno guglati gdje se nalazi najbolji sushi u nekom gradu ili što pojesti, sustav će već znati gdje smo, što trebamo i želimo jesti, s kim smo i koliko novaca imamo na raspolaganju.

Ističe kako moramo biti svjesni da sami stvaramo budućnost koja dolazi i da ćemo biti za nju odgovorni. Optimističan je glede budućnost, ali napominje da moramo prakticirati holistički pristup tehnologiji kako bi zaštitili samu suštinu toga što znači biti čovjek. Ne smijemo odustati od humanosti u zamjenu za postizanje neograničene inteligencije koja nije biološka. Tehnologija čovjeku treba biti alat za postizanje cilja, a ne cilj i svrha za sebe, smatra.

Gerd Leonhard autor je šest knjiga s više od 1500 angažmana u 50 zemalja na polju futurologije. Ujedno je osnovao agenciju, TheFuturesAgency, koja okuplja više od 30 futurologa. Lista klijenata koji su ga angažirali bilježi više od 300 kompanija; od financijskih, medijskih i tehnoloških kompanija do javne uprave.

>>> Aric Dromi, glavni futurolog Volva: Internet stvari slomit će divove

Uz Leonharda na konferenciji Future Tense govorit će i futurolozi Aric Dromi na temu pametnih gradova, David Birch uz podršku Addiko Bank na temu budućnost plaćanja, a o budućnosti hrane govorit će food futurologica Morgaine Gaye.

 

Komentari