Aktualno
StoryEditor

G. Marić najavio hitne izmjene zakona u svrhu ‘mobilizacije zapuštene državne imovine‘

05. Prosinac 2016.

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom najavio izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom te Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora.

Zapuštenu imovinu treba mobilizirati kako bi se pokrenula ekonomska aktivnost, potaknulo zapošljavanje i smanjio odlazak mladih, rekao je Marić.

"Prepoznali smo potrebu izmjena zakonskog okvira koji je često usko grlo tako da ćemo hitno pristupiti izmjenama Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, ali i Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora", rekao je Marić.

Te bi izmjene po njegovim riječima trebale olakšati administrativne procedure.

Dodao je kako je u ministarstvu 1711 zahtjeva za kupnju poslovnih prostora, a ni jedan nije realiziran i to isključivo, kako je rekao, zbog lošeg zakona koji se zato treba mijenjati.

Brojne poteškoće s legalizacijom, imovinom općenito   Župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja kazao je kako se susreće s brojnim poteškoćama s legalizacijom postojećih građevina i imovinom općenito.

Napomenuo je da je županija osnivač i vlasnik brojnih ustanova, za koje radi prijave na europske fondove, valja riješiti imovinsko-pravna pitanja.

S ministrom smo razgovarali o brojnoj imovini koja se ne koristi, a koja je danas u vlasništvu MORH- a ili ju je MORH proglasio neperspektivnom. Imamo i problem uknjižbe dječjeg sela na području Baške Vode te pitanje Duilova kao vrijedne nekretnine te vojarne Kula u Sinju, rekao je Ževrnja.

Na Imunološkom "ništa novo"

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Marić je rekao da u vezi Imunološkog zavoda nema ništa novoga osim što će tri ministarstva - zdravstva, državne imovine i gospodarstva, zajednički iznaći rješenje.

Upitan postoje li planovi za vojarnu Kula u Sinju i vojni kompleks Kukuzovac koji je u vlasništvu države, Marić je kazao da trenutno postoji samo problem, ali još uvijek ne i plan, zbog čega očekuje od lokalne samouprave prijedlog, nakon čega će se tražiti rješenje.

Kako se moglo čuti, prošli tjedan održan je sastanak sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom po pitanju Dračevca u kojem se nalazi Općinski sud, a zaključak sastanka je izrada detaljne analize troškova smještaja pravosudnih tijela. Kao dvije moguće lokacije budućeg Općinskog suda spominju se Trg Hrvatske bratske zajednice i prostor pored Spaladium arene.

25. travanj 2024 17:30