Aktualno
StoryEditor

G7 samit: Nakon Kanade više nema sumnje da je car potpuno gol

10. Lipanj 2018.

Ako je uopće bilo neke dilema oko Donalda Trumpa, one su otklonjene ovog vikenda na susretu šefa država i vlada sedam najrazvijenijih država svijeta. Američki predsjednik ponašao se poput nesigurnog djeteta na pragu adolescencije, došavši kasno i otišavši rano zato što nitko nije htio ozbiljno shvatiti njegova buncanja o iskorištavanju Amerike. Problem su carine na čelik i aluminij koje je uveo početkom ovog mjeseca nekadašnjim saveznicima Kanadi, Meksiku i Europskoj uniji, kao i njegove prijetnje daljnjim carinama na druge proizvode, poput automobila.

Još i prije sastanka u Kanadi, Trump je razmjenjivao ljutite tweetove s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, zbog čega je razmišljao da se uopće i ne pojavi na sastanku. Na kraju je ipak došao, bio ljut i uvrijeđen, pa otišao odbivši potpisati zajedničku izjavu u kojoj se skupina obvezuje boriti protiv protekcionizma. Razlog koji je dao jednako je bizaran kao i njegovo dosadašnje ponašanje. Trump je, naime, ljut  na Trudeaua zbog navodno lažnih izjava koje je dao na konferenciji za medije.

>>>Trump protiv G7 – prijeti uvođenjem novih carina na automobile

Na toj spornoj konferenciji, kanadski premijer je američke carine nazvao uvredljivima i rekao da se njegova zemlja neće dati naguravati, a to je smrtno uvrijedilo Trumpa koji je potom odbio podržati već dogovorene zaključke sastanka. "Slijedom Justinovih lažnih izjava na njegovoj konferenciji za medije i činjenice da Kanada naplaćuje goleme carine našim američkim poljoprivrednicima, radnicima i kompanijama, dao sam nalog našem trgovinskom predstavniku da ne prihvati zajedničku izjavu s obzirom da razmatramo carine na automobile koji preplavljuju američko tržište", napisao je u svom  tweetu Trump koji očito ima problema u školi.

Veliki tekst u Financial Timesu detaljno je nedavno razotkrio potpuni kaos koji vlada u Bijeloj kući i činjenicu da Trump nema pojma što radi, iako posebne analize odavno nisu potrebne za taj zaključak. Američki predsjednik je ispunio najgore strahove svojih kritičara, pokazavši da je uistinu karikatura iz ere reality televizije, odnosno odrastao čovjek s mozgom djeteta koji ne uspijeva savladati niti najosnovnije logičke koncepte, pati od razornih nesigurnosti i očitog poremećaja osobnosti.

Njegove mjere za tobožnju zaštitu domaće proizvodnje čelika i aluminija dovele su do drastičnog skoka cijena tih proizvoda kod kuće (od čega će profitirati statistički potpuno irelevantan segment industrije, dok će niz drugih biti oštećen) i uzrokovale protumjere koje bi mogle zadati veliki udarac američkoj poljoprivredi, istoj onoj koju želi zaštititi. Kanada i Meksiko su ključna tržišta za američke poljoprivredne proizvode, stoga ne čudi preklinjanje interesnih udruga američkih poljoprivrednika da se dobro razmisli o uvođenju carina.

>>>G7: Trump čvrsto ukupan na liniji protekcionizma

Eskalacija kojom prijeti, pak, mogla bi napraviti nesagledivu štetu globalnoj ekonomiji, pri čemu nitko neće dobro proći. Njegovu opsesiju trgovinskim deficitom ekonomski su stručnjaci više puta odbacili kao neutemeljenu iz niza razloga, a suludost rasturanja poretka koji je Amerika sama gradila i koristila za projekciju globalne moći ne treba dodatno komentirati. Jedino u čemu Trump uspijeva otkada je zasjeo na čelo najmoćnije sile svijeta je demontirati tu moć i ubrzati pad zalazeće sile.

Dapače, toliko je nedorastao dužnosti koju obavlja da ne uspijeva uočiti ni mogućnost za izvlačenje relativno lake pobjede, budući da ostale zemlje pokušavaju svim silama postići kompromis i popustiti Trumpovim hirovima samo da se održi koliko-toliko stabilan poredak, ali to zasad nije polučilo rezultat jer veliki biznismen jednostavno ne zna zabiti gol ni s gol crte. S obzirom da je Trump udžbenički primjer neuračunljivog i kapricioznog monarha, zbog čega je niz tekstova povuklo paralele između njega i njemačkog cara Wilhelma II., šarlatana u velikoj mjeri odgovornog za izbijanje Prvog svjetskog rata, ništa nije zajamčeno. Već sutra se može probuditi u sasvim drugačijem raspoloženju, da bi se već dan kasnije opet predomislio, što znači da će još najmanje dvije godine svjetska ekonomija titrati na rubu rasapa, ako u njega ne potone prije. Ako se kojim čudom dokopa i drugog mandata, gotovo je sigurno da Amerika nakon toga više neće imati ulogu koju je imala od Drugog svjetskog rata naovamo.

25. travanj 2024 00:48