Aktualno
StoryEditor

Galić: Obiteljske tvrtke bi se u slučaju izlaska na burzu trebale odreći 10 posto vlasništva

18. Listopad 2018.

Konferencija M&A spajanje i preuzimanje u funkciji rasta i razvoja u organizaciji M&A savjetničke tvrtke Caper, člana Oaklinsa, završena je okruglim stolom na temu financiranje akvizicija na kojem su sudjelovali Harold Chatelus iz The Rohatyn Groupa, američkoga fonda koji djeluje u branši u kojoj se globalno ‘vrti‘ više od 1000 milijardi dolara, Iva Galić sa Zagrebačke burze, Albert Johan Hulshof iz Zagrebačke banke i Vedrana Jelušić Kašić iz Deloitte.

>>>VIDEO: Započela M&A konferencija

Svi oni predstavnici su ulagača, a samo je Igor Čičak predstavljao tvrtku Optimapharm koja je prošle godine akvizirala jednu češku tvrtku. Predstavnici ulagača govorili su o modelima ulaganja i načinu odabira tvrtki, a na pitanje zašto hrvatske tvrtke nemaju interesa za Zagrebačku burzu, Galić je izjavila da je prema njihovim analizama, najveći problem u obiteljskim tvrtkama koje bi se u slučaju izlaska na burzu trebale odreći 10 posto dijela vlasništva što ne žele.

Hulshof je s pozicije bankara govorio o podršci tvrtkama koje trebaju kredite za akvizicije. Akvizicije su kompleksne, a hrvatske tvrtke su izvrsne u određenim nišama, imaju izvrsne ljude i treba iskoristiti tu reputaciju, izjavio je Hulshof.

[embed]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10156757422835030&type=1&l=1039a019b2[/embed]

Čičak je istaknuo da se Optimapharm odlučio za akviziciju jer uprava više vidjeli prostor za rast, budući da je tvrtka posljednjih pet godina rasla po 40 posto godišnje i jedini način da se taj rast sačuva bilo je ići u akviziciju. Na pitanje kako funkcionira veza između fonda i prodavatelja ostane li prodavatelj u komaniji, odgovorio je Chatelus. Prema njegovim riječima, fond The Rohatyn Group radi više na otkupu cijele tvrtke, no kad se radi o dijelu važno je razmišljati o pratnerstvu te se unaprijed dogovoriti oko svega.

Jelušić Katušić je istaknula da je prilikom ulaska u investiciju važno znati koja će se vrijednost stvoriti u kompaniji u suradnji s investitorom, kako povećati prihod, smanjiti trošak, povećati obrtni kapital, te što će donijeti digitalna transformacija.

>>>Kedzia: Lakše je prodati tvrtku za 200 nego za 10 milijuna

Na panelu je bilo riječi i o trenutačno niskim kamatama na kredite što je povoljno za investiranje, no pitanje je što se može očekivati u, primjerice iduće dvije godine? Hulshof je naglasio da visina kamata ovisi o mnogim faktorima, te da iz današnje perspektive misli da je to je nešto što se ne može predvidjeti s obzirom na Brexit, geopolitičke uvjete… I na kraju svaki od predstavnika ulagača ponudio je Čičku model financiranja neke od budućih akvizicija Optimapharm.

20. travanj 2024 01:58