Aktualno
StoryEditor

Garašić: ‘Lex Agrokor‘ ne poštuje temeljna ustavna načela

09. Listopad 2017.

Uoči današnjeg sastanka Vjerovničkog vijeća Agrokora, na kojemu će opet biti riječ o dugovima društva, u emisiji Studio 4 govorili su bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza i profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Jasnica Garašić, javlja HRT.

Profesorica Jasnica Garašić izjavila je kako su problem pravni učinci ‘lex Agrokor‘.

- Ako se i ode u nagodbu, nećemo moći izbjeći tužbe. S druge strane, ako bi se sad ukinuo ‘lex Agrokor‘, bilo bi manje štete u financijskom smislu za Republiku Hrvatsku, poručila je.

>>>Jandroković: SDP cijeli Sabor drži kao taoca; HDZ i sam može osnovati povjerenstvo za Agrokor

Objasnila je kako se ne može prejudicirati odluka Ustavnog suda o ‘lex Agrokoru‘, jer ako se ukine, Agrokor mora ići u stečajni postupak za koji Vlada nije pripremljena, te nema ni soluciju uz lex Agrokor za nagodbu.

- Naš je Stečajni zakon predviđen za stečajni postupak protiv jedne pravne osobe, a ne njih više, kazala je Garašić.

Smatra da u ‘lex Agrokor‘ nisu poštovana osnovna ustavna načela - pritom se misli na prava vjerovnika. Kao takav, ovaj zakon zaista nije trebao biti izglasovan u Saboru. Ponovila je kako je prije donošenja ovog zakona trebalo intervenirati u Stečajni zakon, na što je, kaže, i upozoravala.

>>>Todorić: Vlada je temeljem ‘neustavnog zakona’ nacionalizirala privatnu tvrtku

Drago Munjiza smatra da danas nećemo imati cjelovitu sliku o Agrokoru. Agrokor ima 54 tvrtke i Mercator koji još nije ‘uklopljen‘ i za koji Munjiza vjeruje da danas neće biti predstavljeni rezultati.

Privremeno vjerovničko vijeće mora biti zamijenjeno stalnim vjerovničkim vijećem i najbolji rezultat ovih procesa bilo bi postizanje nagodbe s vjerovnicima.  Munjiza je rekao da je od početka zagovarao stand still sporazum.

- Trebamo pretpostavljati da Vlada ima B i C scenarij jer možemo očekivati da će se ova situacija jako, jako zakomplicirati. Vlada je išla s namjerom da spasi male vjerovnike koji su vjerojatno vršili jak pritisak. Ali današnji dan neće donijeti ništa novo, rekao je.

>>>Plenković odbacio navode Sberbanka o nacionalizaciji Agrokora

 Munjiza: Stare dugove će netko morati platiti.

- Dobit je, ako postoji, umjetna. Dugove može platiti samo profit ili novi vlasnik. Moguće je da se napravi i jedna takva pogodba da se otpiše 70 posto dugova. Ako to predloži izvanredni povjerenik, mislim da će biti naomraženija osoba u Hrvatkoj, dodao je.

24. travanj 2024 04:25