02. veljača 2018.

Gartner očekuje globalni rast isporuka na 2,3 milijarde računala, tableta i mobitela

Globalna isporuka računala, tableta i mobitela u ovoj će godini ukupno porasti 2,1 posto u odnosu na lani, na više od 2,3 milijarde jedinica, pri čemu će najviše porasti prodaja pametnih telefona te tankih i laganih uređaja, procjenjuje analitička tvrtka Gartner.

- Potrošači imaju mnogo tehnologija za odabir, što su i najveći izazovi za dobavljače, te se stoga očekuje i više kupaca koji će se ove godine usredotočiti na vrijednost i kvalitetu, a ne samo na cijenu, istaknuo je nedavno pri objavi procjena direktor istraživanja Gartnera Ranjit Atwal.

>>>Prodaja osobnih i prijenosnih računala pala petu godinu zaredom

Tržištu osobnih računala (PC) iz Gartnera ove godine predviđaju globalni pad isporuka tradicionalnih stolnih i prijenosnih računala za oko 5,4 posto, na otprilike 193 milijuna, uz napomenu da to tržište pada od 2016., te da se i u 2019. očekuje dalji pad tih isporuka na oko 187 milijuna jedinica.

S druge strane, vrhunskim ultramobilnim uređajima, poput lakih i tankih prijenosnika, predviđaju ove godine rast isporuka na oko 70 milijuna jedinica ili za 18,6 posto u odnosu na lani, dok bi u 2019, te isporuke mogle dosegnuti 80 milijuna jedinica.

Do 2021. oko 9 posto prodanih pametnih telefona podržavat će 5G

Za globalne isporuke mobilnih telefona u ovoj godini Gartner, pak, predviđa porast od 2,6 posto, na više od 1,9 milijardi jedinica, pri čemu će prednjačiti prodaja pametnih telefona, s rastom od 6,2 posto u odnosu na lani, čime će, po ocjeni istraživača, dosegnuti udjel od 87 posto u ukupnoj prodaji mobitela u svijetu.

- Proizvođačima i prodavačima pametnih telefona u 2018. u fokusu će biti isporuke telefona koji nude posebnost osobnih doživljaja, povezanih s primjerice umjetnom inteligencijom, virtualnim osobnim asistentima, biometrijom, znatno poboljšanim mogućnostima kamere-fotoaparata i sličnim, ističe direktorica u Gartneru Roberta Cozza.

>>>Za let ne trebaju ni krila ni propeleri

Poručuje i kako se 5G telefoni na tržištu mogu očekivati 2019., kada bi se u nekim zemljama, poput SAD-a iJjužne Koreje, trebale pokrenuti i 5G komunikacijske mreže pete generacije sa znatno višim brzinama nego su sadašnje i iznimnim mogućnostima komunikacija, podatkovnog prometa i drugog.

- Predviđamo da će do 2021. oko 9 posto prodanih pametnih telefona podržavati 5G, koji će biti veliki pokretač video i ‘streaming‘ usluga, jer će donijeti znatno brže veze i podržavati nove aplikacije umjetne inteligencije, zaključila je Cozza.