Aktualno
StoryEditor

Gaudi nije mario za papirologiju, Sagrada Familia duguje gradu 41 milijun dolara

21. Listopad 2018.

Bazilika Sagrada Familia, zaštitni znak Barcelone i jedno od najpoznatijih zdanja u Španjolskoj u idućih će 10 godina gradskim vlastima morati platiti 41 milijun dolara jer se objekt gradi već 136 godina bez valjane građevinske dozvole, bez upisa u zemljišne knjige, a i mjestimice izlazi iz gabarita, prenose španjolski mediji.

Radovi na bazilici, spomeniku koji je na UNESCO-ovu popisu zaštićene kulturne baštine i koju je arhitektonski osmislio čuveni Antonio Gaudi, započeli su 1882. Postoji samo jedna dozvola iz 1882. koju je izdala Gradska vijećnica Sant Marti de Provencals s napomenom arhitektu Antoniju Gaudiju da se angažira na legalizaciji gradnje, što on nije učinio.

>>> Divlji Zapad: Sagrada Familia gradi se 136 godina bez građevinske dozvole

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau rekla je da je postignut povijesni dogovor koji će omogućiti da se sva dokumentacija povezana s izgradnjom čuvene bazilike dovede u red. Bazilika će gradskim vlastima u idućih 10 godina morati platiti spomenuti iznos. On će se utrošiti na poboljšanje javnog prijevoza i prometne infrastrukture te na bolji pristup spomeniku, a zauzvrat će se njegov status regulirati početkom 2019.

CNN navodi da će 22 milijuna eura biti uloženo na poboljšanje prometne infrastrukture, sedam milijuna na povećanje dostupnosti metro sustava, četiri milijuna na popravak četiriju glavnih prometnica blizu spomenika te još tri za čišćenje okoliša i sigurnost.

Do danas je završeno oko 70 posto bazilike, a trebala bi biti dovršena 2030. godine.

12. travanj 2024 14:11