03. ožujak 2018.

Gazprom izgubio arbitražu, uskratio plin Ukrajini

Ruska energetska tvrtka Gazprom objavila je u petak da će raskinuti plinske ugovore s Ukrajinom nakon što je izgubila sudski spor, komplicirajući odnose s Ukrajinom koja izvanrednim mjerama pokušava osigurati grijanje, a EU upozorava da bi eskalacija mogla ugroziti opskrbu Europe ruskim plinom.

>>>PPD: Ugovor s Gazpromom sigurniji od igranja na LNG

Arbitražni sud u Stockholmu odlučio je u srijedu da Gazprom mora platiti ukrajinskoj kompaniji Naftogazu 2,56 milijarda dolara za neisporučeni plin za tranzit.

No, suprotno očekivanjima Gazprom nije u četvrtak krenuo s isporukama, pa je Kijev bio prisiljen aktivirati krizne mjere kako bi nadoknadio nedostatak plina.

>>>Gerhard Schröder imenovan direktorom Rosnefta

Zbog manjka tog energenta iz Rusije, vlada je do idućeg tjedna zatvorila vrtiće, škole i sveučilišta, prebacila elektrane s plina na naftu i kupila dodatne količine plina od Poljske.

Nepouzdan dobavljač

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da Gazprom nema pravo raskinuti ugovore i očekuje da će oni ostati na snazi. Ovaj potez pokazuje da ruski energetski div nije pouzdan dobavljač, ustvrdio je.

>>>Gazprom gotovo udvostručio neto dobit u trećem tromjesečju

Prijetnja da će Europa ostati bez plina dolazi u vrijeme kada kontinent pogađaju rekordno niske temperature što povećava potražnju za energentima.

Direktor Gazproma Aleksej Miller rekao je kako arbitražna odluka znači da ugovori s Ukrajinom više nisu komercijalno isplativi, pa tvrtki nije preostalo ništa drugo nego da od suda zatražida ih ukine.

>>>Gazprom gradi tvornicu ukapljenog plina u BIH

"Gazprom je istog trena pred arbitražnim sudom u Stockholmu pokrenuo proceduru raskidanja ugovora s Naftogazom o isporuci i tranzitu plina", istaknuo je Miller.