Aktualno
StoryEditor

Gazprom počinje gradnju Turskog toka, ‘nove pouzdane rute za izvoz plina‘

08. Svibanj 2017.

Ruska plinska tvrtka Gazprom izvijestila je o početku gradnje plinovoda kroz Crno more do Turske, koji bi u konačnici trebao opskrbljivati i kupce u Europskoj uniji. Izgradnja plinovoda ‘Turski tok‘ (TurkStream) započela je u Crnom moru u blizini ruske obale, izvijestili su u nedjelju iz Gazproma.

- Provedba projekta odvija se prema planiranom rasporedu i naši turski i europski kupci imat će od kraja 2019. novu pouzdanu rutu za uvoz ruskog plina, naveo je u priopćenju izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Diplomatska kriza

Rusija je prvi puta spomenula mogućnost gradnje 2014. godine nakon što je EU na vrhuncu krize u Ukrajini blokirao plan o gradnji plinovoda kroz Crno more do Bugarske.

>>>Cijena plina ovisi o deregulaciji, ali i uvođenju novih tehnologija mjerenja potrošnje

Diplomatska kriza nakon rušenja ruskog bombardera u preletu tursko-sirijske granice odgodila je provedbu projekta koji je ponovo postao aktualan nakon prošlogodišnjeg poboljšanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Plinovod će imati dvije cijevi kapaciteta po 15,75 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

Rusija Turskim tokom namjerava povećati kapacitete za isporuku plina Turskoj koja bi ujedno trebala zamijeniti Ukrajinu u ulozi tranzitne zemlje za dopremu plina u Europu. Izgledi za ostvarenje tog plana obavijeni su neizvjesnošću, s obzirom na  nesklonost EU-a novim ruskim cjevovodima.

19. travanj 2024 10:13