Aktualno
StoryEditor

GE blizu dogovoru o spajanju odjela transportne opreme s Wabtecom

21. Svibanj 2018.

Američki industrijski konglomerat General Electric (GE) bliži se dogovoru o spajanju poslovanja s transportnom opremom s američkim proizvođačem opreme za željeznicu Wabtec Corpom, doznaje se iz dva anonimna izvora.

GE-jev odjel transportne opreme proizvodi, među ostalim, teretne i putničke vlakove, brodske dizelske motore i opremu za rudarstvo a prošle su godine generirali prihode od 4,2 milijarde dolara.

Wabtec tržišne kapitalizacije 9,2 milijarde dolara proizvodi opremu za lokomotive, vagone za prijevoz putnika i tereta.

Kompanija vrijedna 20 milijardi dolara

Povezivanjem GE-jeva Transportationa i Wabtec Corpa nastala bi kompanija ukupne vrijednosti 20 milijardi dolara, a dogovor bi mogao biti objavljen već ovog tjedna, kazali su izvori u nedjelju, tražeći da ostanu anonimni jer su pregovori povjerljivi.

Bio bi to najveći sporazum u dosadašnjem mandatu GE-jeva glavnog izvršnog direktora Johna Flanneryja, koji je preuzeo kormilo u američkom divu u kolovozu prošle godine sa zadaćom da smanji troškove i podigne vrijednost dionice GE-ja.

>>>General Electric prošlu godinu zaključio s negativnim poslovnim rezultatom

Još uvijek postoji mogućnost da pregovori završe neuspjehom, upozoravaju izvori. U GE-ju i Wabtecu nisu bili dostupni za komentare.

Flannery je na godišnjoj skupštini dioničara GE-ja održanoj u travnju kazao da su u kompaniji svjesni "boli" prouzročene slabim poslovnim rezultatima i smanjenjem dividende u prošloj godini. Direktori pokušavaju podići na noge posustali odjel opreme za elektrane i poslovanje s naftnom i plinom, kazao je on dioničarima, tvrdeći da su se pojavili prvi ‘izdanci‘ poboljšanja.

>>>GE najavio pametnu rasvjetu koja priča i sluša glasovne upute

Tokom godina američki industrijski div povukao je nekoliko poteza kako bi stanjio portfelj, prodajući poslovanje s plastikom, NBCUniversal i financijsko poslovanje. Također su kombinirali odjel usluga za naftne kompanije s Bakerom Hughesom.

Nakon radikalne reorganizacije upravnog odbora Flannery je najavio da će ove godine smanjiti troškove za dvije milijarde dolara i prepoloviti dividende.

23. travanj 2024 00:53