29. kolovoz 2017.

GE stavlja pritisak na digitalnu podružnicu da poveća dobit; šuška se i o restrukturiranju

General Electric želi smanjiti troškove i povećati dobit podružnice za industrijski softver, a razmatraju i nova partnerstva i prodaju udjela u tom dijelu poslovanja, tvrde upućeni izvori.

Bivši izvršni direktor Jeffrey Immelt uložio je šest godina i više od četiri milijarde dolara u preobrazbu 125 godina starog GE-ja u "digitalnu industrijsku" kompaniju. Unatoč tome, GE i dalje ima tehničkih problema, a njegova softverska platforma za povezivanje turbina i dizala s računalima Predix kasni.

>>>Boston Consulting: Svaka četvrta kompanija kasni s digitalizacijom poslovanja

Prošlog proljeća GE se odlučio na neuobičajeni potez - odlučili su posvetiti dva mjeseca rješavanju problema s Predixom. Nakon toga fokusirat će se na postojeće klijente u energetskom, zrakoplovnom i naftnom i plinskom sektoru, a ograničiti potragu za novim klijentima u drugim sektorima, kazala su za Reuters tri visoka GE-jeva dužnosnika.

- Naši će resursi biti usmjereni na naša najbrže rastuća tržišta, kazao je u razgovoru za Reuters direktor GE Digitala Bill Ruh.

Kako bi ulagači bolje razumjeli Predix, GE je također redefinirao stavku prihoda od digitalnog poslovanja koji više ne uključuju tri milijarde dolara prihoda od hardvera vezanog za plinske elektrane. Time se dobiva jasnija slika ‘čistog‘ softverskog poslovanja i izbjegava se dvostruko knjiženje, tumači financijski direktor Jeff Bornstein.

U GE-ju sada očekuju da će do 2020. godine ostvarivati prihode u digitalnom poslovanju od 12 milijardi dolara, u odnosu na 15 milijardi koliko su trebali iznositi prema dosadašnjoj definiciji te stavke.

Prošle su se godine GE-jevi ukupni prihodi približili razini od 124 milijarde dolara.

Promjene označavaju važnu korekciju za GE Digital, čiji prihodi nisu ostvarili očekivanja ulagača, napominje Reuters. Ta je podružnica ujedno dijelom odgovorna za 25- postotni pad cijene GE-jeve dionice u ovoj godini.

U industrijskom konglomeratu procjenjuju da će tržište industrijskog interneta do 2020. godine dosegnuti vrijednost od 225 milijardi dolara.

Neimenovani izvori u kompaniji nagađaju pak da će novi izvršni direktor GE-ja John Flannery vjerojatno podvrgnuti pritisku digitalnu podružnicu da iduće godine smanji troškove i poveća dobit.

Flannery bi također mogao restrukturirati poslovanje GE Digitala, dovesti nove partnere i možda prodati manjinski udio u tom dijelu poslovanja, kazali su izvori za Reuters.

>>>DATA SCIENCE Economy 2017: Kako primijeniti DATA SCIENCE u biznisu i stvoriti vrijednost

- Puno je novca potrošeno na Predix, kazao je nekadašnji visoki financijski dužnosnik koji je surađivao s Flanneryjem. - Pojačat će kontrolu i pobrinuti se da bude ostvaren i povrat, dodao je.

U kompaniji nisu željeli komentirati Flanneryjeve planove.

Analitičari i ulagači drže da bi Predix mogao ostvarivati značajne prihode i dobit. Već je privukao nekoliko velikih klijenata, uključujući komunalnu kompaniju Exelon Corp i proizvođača dizala Schindler Holding AG. U prvoj polovini godine narudžbe su mu poskočile 24 posto, na 2,3 milijarde dolara.

Drugi pak upozoravaju da toj GE-jevoj podružnici treba više vremena da se razvije no što se očekivalo. Dodaju i da trenutno raste presporo da bi do 2020. godine ostvarila zacrtanih 12 milijardi dolara prihoda.

Potrošnja je pod bivšim direktorom Immeltom pak naglo porasla, pritisnuvši zaradu.

- Dao je Billu Ruhu odriješene ruke kada je u pitanju potrošnja, podsjeća analitičar Williama Blaira & Co.-a Nick Heymann, misleći pritom na Immelta.

Tako je GE u ovoj godini za daljnji razvoj Predixa i poticanje prodaje predvidio 700 milijuna dolara više nego u 2016. - ukupno 2,1 milijardu dolara.

Direktori GE-ja procjenjuju da je time vjerojatno potrošnja u tom dijelu poslovanja dosegnula vrhunac.

Financijski direktor GE Digitala Khozema Shipchandler kazao je da je moguće ostvariti prihode zacrtane za 2020. godinu budući da se obnovljene pretplate na Predix "s vremenom pretvaraju u značajne prihode".