27. lipanj 2018.

General Electric: Fokusiramo se na zrakoplovstvo, energetiku i obnovljive izvore

Američki industrijski konglomerat General Electric (GE) objavio je kako planira izdvojiti zdravstveno poslovanje u samostalnu tvrtku i prodati udio u naftnoj kompaniji Baker Hughes kako bi se fokusirao na zrakoplovstvo, energetiku i obnovljive izvore.

- Danas je važna prekretnica u povijesti GE-ja. Agresivno krećemo naprijed kao zrakoplovna, energetska i tvrtka fokusirana na obnovljive izvore energije – tri vrlo komplementarna sektora spremna za budući rast, izjavio je u priopćenju objavljenom u utorak predsjednik i izvršni direktor GE-ja John Flannery.

>>>Francuska će kazniti General Electric s 50.000 eura za – svako obećano a neotvoreno radno mjesto

Plan preustroja objavljen je istoga dana kada je GE-jeva dionica isključena iz burzovnog indeksa Dow Jones Industrial Average.

U američkom divu očekuju da će od prodaje 20 posto udjela u zdravstvenom poslovanju generirati gotovinski prihod dok preostalih 80 posto namjeravaju neoporezivo podijeliti dioničarima.

>>>SMH: Tek slijede pregovori o otpuštanju GE inženjera u Karlovcu

Transakcija bi trebala biti zaključena u sljedećih 12 do 18 mjeseci. U iduće dvije do tri godine GE također namjerava prodati kompletan 62,5-postotni udio u tvrtki za usluge u naftnom sektoru Baker Hughes.

Prema navodima GE-ja, promjene bi do kraja 2020. godine trebale generirati najmanje 500 milijuna dolara ušteda. Napominju da do 2020. godine namjeravaju smanjiti neto dug u industrijskom poslovanju za oko 25 milijardi dolara te zadržati u bilanci više od 15 milijardi dolara gotovine.