25. siječanj 2018.

General Electric prošlu godinu zaključio s negativnim poslovnim rezultatom

Američki industrijski div General Electric objavio je u srijedu da je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju zabilježio gubitak od 9,8 milijardi dolara zbog velikih troškova vezanih za poslovanje s osiguranjem i zbog američkih poreznih reformi. Zbog velikog gubitka u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca GE je i cijelu prošlu godinu zaključio s negativnim poslovnim rezultatom.

U četvrtom tromjesečju godine ranije bilježio je dobit od 3,5 milijardi dolara. Prihodi su u četvrtom tromjesečju 2017. godine iznosili 31,4 milijarde dolara, što je za pet posto slabije nego u istom razdoblju 2016.

>>>General Electric kupuje dionice i povećava udio u švedskom proizvođaču 3D printera

Velika slaba točka GE-ja bio je odjel opreme za elektrane zbog slabe potražnje za plinskim turbinama u kontekstu sve većih globalnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. GE je upozorio investitore da će i 2018. godina biti teška za poslovanje s opremom za proizvodnju energije.

Te je teškoće donekle amortizirao rast u drugim dijelovima poslovanja, uključujući zrakoplovstvo i opremu za zdravstvenu njegu koji su u četvrtom tromjesečju zabilježili snažne rezultate, napominju u GE-ju.

Izvršni direktor John Flannery najavio je u studenom prošle godine veliko restrukturiranje da bi u prosincu uslijedilo ukidanje 12.000 radnih mjesta u poslovanju s opremom za elektrane. Flannery ističe da je tvrtka spremna za velike promjene, uključujući prodaju dijelova poslovanja pa i podjelu.

>>>Jeff Immelt iz General Electrica povlači se s dužnosti prije dogovorenog roka

- Naši kvartalni rezultati pokazuju prve naznake rezultata naših ključnih inicijativa, tvrdi on.

- Tim je usredotočen na poslovnu realizaciju, raspodjelu kapitala i veliko smanjenje cijena kako bismo se pozicionirali za daljnje poboljšanje u 2018., istaknuo je Flannery.

GE je najavio trošak od 6,2 milijarde dolara vezano za poslovanje s osiguranjem već nakon analize aktuarskih pretpostavki zbog kojih su odlučili povećati rezerve. Tome su dodali 3,5 milijardi dolara troškova povezanih s poreznom reformom u SAD-u, od čega se najveći dio odnosi na odgođene porezne obveze. Procjenjuju da će ove godine ostvariti prilagođenu dobit po dionici u rasponu od jednog do 1,07 dolara.