Aktualno
StoryEditor

Generali će potrošiti četiri milijarde eura na akvizicije i rast

22. Studeni 2018.

Najveći talijanski osiguravatelj Generali planira utrošiti do četiri milijarde eura za potrebe akvizicija i rasta, pri čemu će Europa ostati prioritet, ali će se razmotriti i širenje poslovanja na tržištima u nastajanju u Latinskoj Americi i Aziji.

U sklopu novog trogodišnjeg plana Generali namjerava osnažiti poziciju vodećeg igrača u Europi, poručuju iz talijanskog osiguravatelja, dugi niz godina prisutnog i u Hrvatskoj.

Generali ostvaruje većinu prihoda u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj.

>>>Generali se širi na Aziju i Latinsku Ameriku

U talijanskoj kompaniji razmatraju i širenje poslovanja na tržištima u nastajanju gdje su marže više, ističući da azijska i južnoamerička tržišta mogu generirati i do četvrtine godišnjeg rasta dobiti.

“Europa je prioritet za spajanja i akvizicije, ali također ćemo razmotriti tržišta s velikim potencijalom ako mogu pomoći našem rastu", kazao je glavni direktor Frederic de Courtois u razgovoru s analitičarima.

Te transakcije, kako dodaje, uključivat će osiguravatelje i upravitelje imovinom, iako nema razloga za žurbu i u planu zasada nije ništa konkretno.

Ako odgovarajuće opcije ne budu pronađene do isteka novoga plana, razmotrit ćemo i druga rješanja kako bismo iskoristili kapital, uključujući i otkup dionica, dodao je de Courtois.

Treći europski osiguravatelj trebao bi u iduće tri godine generirati više od 10 milijardi eura gotovine. Od toga će 4,5 do pet milijardi eura usmjeriti u isplatu dividende, za dvije milijarde smanjiti dug a tri do četiri miilijarde usmjeriti u rast.

"Upravljanje imovinom sve je bolja nadopuna našem poslovanju i do kraja 2021. bit ćemo osiguravateljska i grupa za upravljanje imovinom”, izjavio je izvršni direktor Philippe Donnet, koji je dužnost preuzeo 2016. godine.

>>>Generali prodaje poslovanje u Belgiji Athora Holdingu

U posljednje dvije godine Donnet prodaje imovinu koja ne pripada temeljnom poslovanju kako bi fokus tvrtke preusmjerio na kapitalno ekonomičnije proizvode, nove usluge i poslovanje bazirano na naknadama i provizijama.

U Generaliju razmišljaju o jačanju segmenta poslovanja s upravljanjem imovinom kako bi proizvode mogli izravno prodavati vlasnicima polica osiguranja i time izbjeći plaćanje naknade trećim strankama.

U rujnu su objavili da su u ekskluzivnim pregovorima o kupnji francuske tvrtke za upravljanje imovinom Sycomore, a u listopadu su dogovorili kupnju poljske tvrtke Union Investment, podsjeća Reuters.

Glavni direktor za investicije Timothy Ryan kazao je da Generali sada vidi bolje prilike za ulaganja na tržištu privatnog duga nego na tržištu državnih obveznica.

Generali drži 64 milijarde eura talijanskih državnih obveznica. Dionice su mu se posljednjih mjeseci našle pod pritiskom zbog napetosti na tržištima povezanih s vladinim planovima izdašne potrošnje, koji su prouzročili sukob između Rima i Bruxellesa.

>>>Generali povećao dobit zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja

Europska komisija u srijedu je ponovo odbila prijedlog talijanskog proračuna za iduću godinu, podsjeća Reuters.

19. travanj 2024 03:46