05. studeni 2017.

Genetskom modifikacijom kokoši Japanci stvorili ljekovita jaja

Japanski znanstvenici genetski su modificirali kokoši tako da liježu jaja koja sadrže interferon beta, lijek za smanjenje rizika obolijevanja od raka i brojnih drugih bolesti, te na taj način dramatično snize troškove liječenja, piše Phys.

>>>Lijek Keytruda uskoro bi mogao istrijebiti rak

Osim u liječenju raka, interferon beta pokazao se korisnim i u liječenju multiple skleroze i hepatitsa. Poticanjem razvoja ovog proteina u kokošjim jajima nastoji se smanjiti i cijena proizvodnje te supstance jer svega nekoliko miligrama tog lijeka stoji gotovo tisuću dolara.

Znanstvenici Nacionalnog instituta za napredne tehnologije, industriju i znanost u pokrajini Kansai razvili su metodu unosa gena koji potiču stvaranje interferona beta u reproduktivne stanice pijetla i kokoši.

>>>Ecstasy je upravo proglašen ‘revolucionarnom’ terapijom za PTSP

Nakon što su spolne stanice pijetla genetski manipulirane, njima se oplode jaja, a potom se izlegu kokoši s tim proteinom u svojim genima kojeg prenose i na jaja koja kasnije liježu.

Za sada, znanstvenici su uspješno kreirali tri kokoši koje svakodnevno liježu jaja obogaćena interferonom beta. Cilj ovog istraživanja je prodati farmaceutskim tvrtkama jaja koja sadrže interferon beta kako bi ih u prvoj fazi te kompanije koristile u svrhu daljnjih istraživanja, ali po znatno jeftinijoj cijeni.

>>>‘Biološki sat’ američkim znanstvenicima osigurao Nobela

Što se tiče potencijalnih konzumenata ovih lijekom protiv raka i ostalih malignih bolesti obogaćenih jaja, morat će pričekati. Japan ima vrlo stroga pravila kada je u pitanju uvođenje novog lijeka, pa bi odobravanje ljekovitih kokošjih jaja moralo proći pokusni period od najmanje godinu dana. Ipak, znanstvenici koji su došli na ideju da stvore ljekovita jaja, nadaju se kako će njihov izum smanjiti cijenu interferona beta za barem 10 posto.