Aktualno
StoryEditor

Geni nastavljaju živjeti i nakon smrti

02. Lipanj 2018.

Čak i nakon smrti dio stanica u tijelu nastavlja živjeti, a taj je fenomen zaintrigirao mnoge znanstvenike koji su istražili tu pojavu kod miševa i riba zebrica nakon njihove smrti.

>>>Za razvoj empatije zaslužni i geni

Voditelj studije Peter Noble i njegovi kolege otkrili su da se nije sve "ugasilo" kako bi bilo očekivano, umjesto toga, stotine gena povećalo je aktivnost u prvih 24 sata nakon smrti, a zatim su se polako gasili, s tim da je najduže trajanje aktivnosti bilo 4 dana, piše Forbes.

Među njima su geni povezani s rakom, kao i oni povezani s imunitetom i reakcijom na stres. Zanimljivo, oživjeli su čak i geni koji su inače aktivni samo tijekom ranih faza razvoja fetusa.

Nije potpuno jasno što izaziva ovu iznenadnu aktivnost gena. Moguće je da je riječ o reakciji na stres koji za stanice izaziva smrt.

>>>Znanstvenici stvorili pivo bez hmelja okusa ‘hmeljastijeg’ od pravog piva

Geni koji se aktiviraju nakon smrti nazvani su tanatotranskriptom (od Tanatosa, personifikacije smrti iz grčke mitologije). Bolje poznavanje tog područja moglo bi biti korisno u transplantaciji organa i rješavanju zločina.

Istraživači Centra za regulaciju gena iz Barcelone pregledali su 9000 uzoraka iz 36 primjera ljudskog tkiva nakon smrti, i otkrili su da svako tkivo u tijelu drugačije odgovara na smrt, oni se gase i pale u različite periode. Ti obrasci mogu biti korisni u forenzici, jer bi mogli točnije odrediti vrijeme smrti.

27. travanj 2024 13:06