Aktualno
StoryEditor

Gentiloni u Davosu: Protekcionizam nije legitiman

24. Siječanj 2018.

Želja američkog predsjednika Donalda Trumpa da ostvari svoju agendu "Amerika prava" je legitimna, ali protekcionizam ne funkcionira, upozorio je u srijedu talijanski premijer Paolo Gentiloni u Davosu gdje je počeo Svjetski gospodarski forum, javljaju svjetske novinske agencije.

"Smatram da je legitimno reći moja je zemlja prva, ja bih mogao reći ‘Italija prva‘, zašto ne", rekao Gentiloni novinarima u Davosu odgovarajući na pitanje o Trumpovoj trgovinskoj politici.

"Međutim, na kraju trebamo, ako želimo imati gospodarski rast, blagostanje i zaštitu za naše radnike... mi trebamo slobodnu trgovinu, slobodna tržišta, a ne protekcionizam", dodao je.

>>> Oxfam: Svaki drugi dan jedan novi milijarder

Gentiloni je rekao da međunarodna javnost gleda s "velikom pozornošću i zainteresiranošću" na predstojeće talijanske opće izbore koji se trebaju održati 4. ožujka.

"Želja je da zemlja ne skrene s puta ekonomskog oporavka i rebalansa proračuna" koji je nedavno poduzet, kazao je premijer.

Uoči dolaska američkog predsjednika u Davos visoki američki dužnosnici kritizirali u srijedu navode da Trumpova agenda "Amerika prva" šteti globalizaciji i trgovini.

Svjetski čelnici, među kojima indijski premijer Narendra Modi, kanadski Justin Trudeau i brazilski predsjednik Michel Temer, izrazili su zabrinutost ovoga tjedna na skupu u Davosu zbog rastućeg protekcionizma, a njihove su izjave, kako su rekli sudionici, čini se usmjerene protiv Trumpove politike.

>>> Indijski premijer: SAD protekcionizmom želi promijeniti prirodan tok globalizacije

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron trebali bi govoriti na skupu kasnije u srijedu.

Očekuje se da će Trump doći u Davos do četvrtka i da će održati govor u petak.

Na brifingu za novinare uoči njegova dolaska, američki ministar financija Steven Mnuchin i ministar trgovine Wilbur Ross stali su u obranu agresivnih trgovinskih mjera koje su poduzele Sjedinjene Države i najavili su da će ih biti još.

"Ovdje je riječ o agendi Amerika prva. Međutim, Amerika prva znači raditi s ostatkom svijeta", kazao je Mnuchin. "To samo znači da predsjednik Trump pazi na američke radnike i američke interese i da isto očekuje da će drugi čelnici raditi za svoje".

Ross je izjavio da su američke trgovinske mjere isprovocirane "neprikladnim ponašanjem naših trgovinskih partnera".

"Mnoge zemlje su jako dobre u retorici o slobodnoj trgovini ali zapravo prakticiraju ekstremni protekcionizam", rekao je Ross.

>>> Protekcionizam na prvom mjestu’: Trump uveo astronomske carine na uvoz perilica i solarnih ploča

Kina je ponovila svoju predanost globalizaciji i obećala da će dodatno otvoriti svoja tržišta.

Peking bi ove godine trebao otkriti nekoliko mjera u svrhu otvaranja svojih tržišta, rekao je u srijedu u Davosu kineski ekonomist Liu He.

"Neke mjere će premašiti očekivanja međunarodne zajednice", kazao je Liu, koji je također član moćnog kineskog Politbiroa i najviši je kineski dužnosnik koji sudjeluje na Forumu u Davosu ove godine.

24. travanj 2024 17:50