Aktualno
StoryEditor

Glas struke: Kontrec i Selanec ne bi trebali sudjelovati na konferenciji Udruge Franak

06. Travanj 2018.

Udruga Franak organizator je konferencije ‘Sudska praksa za zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga uz osvrt na sadašnje poslovanje hrvatskih banaka’ koja će se održati 20. travnja u hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Na konferenciji će biti riječi i o zaštiti potrošača oštećenih ugovaranjima nepoštenih ugovornih odredbi o načinu promjene kamatne stope, što ‘je još 13.lipnja 2014. pravomoćno utvrđeno na Visokom trgovačkom sudu’, kako piše na pozivnici udruge Franak.

>>> Sud EU potvrdio: Valutna klauzula CHF je nepoštena i ništetna ugovorna odredba

Međutim, treba naglasiti da, iako je presuda pravomoćna, zatražena je revizija od Vrhovnog suda koji je poništio presudu Visokog trgovačkog suda, ali je i nakon odluke VS Ustavni sud dijelom poništio odluku VS, nakon čega je VS predmet vratio na Visoki trgovački sud. Ono što se našim sugovornicima čini spornim, neovisno jesu li u pravu potrošači kredita ili bankari, je sudjelovanje predsjednika Građanskog odjela Vrhovnog suda RH Damira Kontreca i suca Ustavnog suda Gorana Selaneca, upravo zato što ovaj sudski postupak nije završen, a u njega su već bili involvirani i Vrhovni sud i Ustavni sud, a nije isključeno da ponovo odlučuju u skorijoj budućnosti o ovom predmetu.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Pravnog fakulteta u Rijeci dr. sc. Zvonimir Slakoper smatra da suci Ustavnog suda ne bi inače trebali sudjelovati na javnim skupovima, pogotovo u ovakvim slučajevima kada bi unaprijed mogao zauzeti stajalište o tom predmetu.

– Oni imaju institut izdvojenog mišljenja i ako se ne slažu s većinom ustavnih sudaca, mogu izdvojiti svoj stav. Vrhovni suci pak nemaju tu mogućnost, pa je njihovo sudjelovanje u javnosti još diskutabilnije, jer bi se moglo zaključiti da je stav nekog suca ujedno i stav Vrhovnog suda, što nije preporučljivo pogotovo u situaciji dok traje postupak – smatra ovaj stručnjak za bankarsko pravo i međunarodne trgovačke ugovore.

>>> Moguć novi ‘slučaj franak‘, ali za pravne osobe

Suci svoje stavove moraju prvenstveno iznositi kroz svoje odluke.

Njegovo mišljenje dijeli i profesor s Pravnog fakulteta u Splitu dr.sc. Hrvoje Kačer koji kaže da je nedopustivo da njih dvojica sudjeluju na toj konferenciji, pogotovo to misli za suca Selaneca koji zajedno s drugim članovima Ustavnog suda odlučuje o svakom predmetu o kojem razmatra ta institucija. Za Kontreca pak smatra da nema formalnih prepreka da sudjeluje na konferenciji ako  nije bio član Vijeća Vrhovnog suda koje je donosilo odluku o ovom predmetu, niti će biti član ako ponovo predmet bude razmatran na Vrhovnom sudu, ali upozorava da to nije preporučljivo. A Kontrec zaista nije bio član tog vijeća.

- Ipak, bilo bi najbolje i za njega i za Vrhovni sud da ne sudjeluje na konferenciji udruge Franak – kaže Kačer.

Slakoper i Kačer ističu kako izuzetno cijene Damira Kontreca, kao i odvjetnik Anto Nobilo koji isto razmišlja te upozorava da je naša kultura takva da se istup svakog suca često tumači kao stav cijelog suda.

– Mislim da nije primjereno da sudjeluju na toj konferenciji. Smatram da suci svoje stavove moraju prvenstveno iznositi kroz svoje odluke – kaže Nobilo.

Osim njih, na konferenciji će sudjelovati i Tamara Ćapeta s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Mato Palić i Zvonimir Jelinić s Pravnog fakulteta u Osijeku te odvjetnik Srđan Kalebota.

 

16. travanj 2024 13:36