Aktualno
StoryEditor

Glavni dizajner Applea: Za prosperitet britanskih tvrtki ključni su imigranti

26. Svibanj 2017.

Velika Britanija mora ostaviti vrata otvorena za najveće talente diljem svijeta ako želi da njezine tehnološke tvrtke prosperiraju, izjavio je glavni dizajner u američkom tehnološkom divu Appleu Jonathan Ive gostujući u programu britanskog radija BBC.

"To opće načelo o pristupu strašno je važno za kreiranje konteksta u kojem će mnogobrojne kompanije rasti i na zdrav način istraživati i razvijati nove proizvode i nove tipove proizvoda", kazao je Sir Jonathan Ive.

>>> May planira povećati poreze za zapošljavanje neeuropskih imigranata

Taj Britanac na čelu je Appleovog dizajnerskog tima od 1996. godine i zaslužan je za izgled uređaja kao što su iPhone i iPod, kao i njihove ostale fizičke karakteristike. Nedavno imenovan počasnim rektorom Kraljevske akademije umjetnosti, Sir Jonathan Ive istaknuo je da tehnološka središta poput Silicijske doline imaju "bogatu kulturološku raznolikost". Ujedno ističe da Velika Britanija ima sjajnu tradiciju u obrazovanju na području dizajna, no da treba dodatne napore uložiti kako bi postala tehnološko središte u rangu sa Silicijskom dolinom u Kaliforniji, gdje su sjedišta velikih igrača poput Applea, Facebooka i Googlea. Ta se regija, po njegovim riječima, također ponosi raznovrsnošću, omogućavajući istomišljenicima iz cijeloga svijeta da udruže snage i stvore nove proizvode.

Dizajner popularnog iPhonea nije, međutim, želio komentirati nastojanja vlade u Londonu da smanje broj imigranata, prenosi dalje BBC.

>>> Ministar Davis: Britanija spremna napustiti pregovore s EU

Neke britanske tehnološke tvrtke upozoravaju da bi mogle izgubiti pristup međunarodnim talentima koje će trebati nakon što zemlja izađe iz Europske unije.  Gradovi kao što su Berlin također se nadaju privući nakon Brexita tehnološke tvrtke iz Londona, koji se smatra vodećim tehnoloških središtem u Europi.

Izvršni direktor Applea Tim Cook ranije ove godine je izjavio da je "vrlo optimističan" u vezi budućnosti Britanije nakon izlaska iz EU-a. "Da, bit će prepreka na tome putu no Velika Britanija bit će dobro", kazao je na sastanku s premijerkom Theresom May. Apple također planira u Londonu izgraditi nova sjedišta u Velikoj Britaniji, podsjeća BBC.

25. travanj 2024 12:54