Aktualno
StoryEditor

Glavni razlog stagnacije obiteljskih poduzeća strateško planiranje, a ne nepovoljna gospodarska kretanja

16. Studeni 2016.

Unatoč gospodarskoj nesigurnosti, gotovo dvije trećine (64 %) obiteljskih poduzeća zabilježile su rast u proteklih godinu dana, navodi se u PwC-ovom novom globalnom istraživanju više od 2800 obiteljskih poduzeća u 50 zemalja.

U sektoru postoje ambiciozni planovi za daljnji rast u idućih pet godina unatoč nepovoljnim globalnim gospodarskim kretanjima i zabilježenom padu prodaje u posljednje dvije godine u jednom od pet obiteljskih poduzeća.

Obiteljska poduzeća u Aziji i Pacifičkoj regiji imaju najveće ambicije jer čak 21 % traži način za najbrži i najagresivniji rast, zaključuje se u PwC-ovom globalnom dvogodišnjem istraživanju obiteljskih poduzeća: The ‘Missing Middle’: Bridging the strategy gap in family firms.

Obiteljska poduzeća u zapadnoj Europi (10 %) i sjevernoj Americi (12 %) manje su ambiciozna u pogledu brzog i agresivnog rasta s obzirom na to da su ispitanici u tim regijama uglavnom predviđali „stabilan rast”. Na globalnoj je razini 15 % ispitanika ima za cilj brz i agresivan rast u idućih pet godina, a 70% njih ima za cilj stabilan rast.

Ispitanici smatraju da Brexit neće u kratkom roku utjecati na njihove ambicije rasta (samo 15 % na globalnoj razini smatra da će imati negativan utjecaj). Ne začuđuje da je zabrinutost oko potencijalnog utjecaja Brexita u iduće 1-2 godine bila najveća u Ujedinjenom Kraljevstvu (38 % – više nego dvostruko od globalnog prosjeka od 15 %) i zemljama EU-a (22 %). Na globalnoj je razini 83 % izjavilo da ne planiraju poduzeti nikakve radnje u pogledu Brexita.

Iako je u izvješću predviđena relativno stabilna budućnost, ipak se upozorava da bi budući rast obiteljskih poduzeća mogao biti ograničen nedostatkom strateškog planiranja same organizacije, a ne gospodarskim ili drugim zabrinjavajućim vanjskim faktorima. Zapravo se uzrok mnogih problema s kojima se suočavaju obiteljska poduzeća može pronaći u nedostatku strateškog planiranja, odnosno nedostatku strateškog plana koji povezuje sadašnje stanje poduzeća s dugoročnim ciljevima i idejom o njegovoj budućnosti. To dovodi do situacije u kojoj mnoge obitelji neće moći pretvoriti ranija obećanja u održivi uspjeh.

Dok neka obiteljska poduzeća uspješno upravljaju strateškim planiranjem, mnoga se utapaju u svakodnevnim problemima i opterećena su međugeneracijskim očekivanjima. PwC je otkrio da se u razdoblju između dva istraživanja nitko nije bavio područjima kao što su nasljeđivanje, diversifikacija, digitalne tehnologije, kibernetička sigurnost i inovacije.

Stephanie Hyde, globalna liderica PwC-a za usluge poduzetništvu i privatnim društvima , rekla je:

„Očito je da su obiteljska poduzeća i dalje ključan dio gospodarstva diljem svijeta te da na njih otpada većina BDP-a u mnogim zemalja, a usto su i vodeći u stvaranju novih poslova.

Općenito gledano, njihovi rezultati i predviđanja rasta i dalje su snažni s posebnim napretkom u profesionalizaciji, ali manjim u strateškom planiranju. Ambicija rasta bez strateškog plana za njegovo postizanje tek je pusta nada. Ne samo da ograničava ambicije širenja i rasta, nego bi ih mogla izložiti dodatnim rizicima za koja se poduzeća nisu učinkovito pripremila.”

U već tri istraživanja za redom, u prosjeku četvrtina prodaje obiteljskih poduzeća otpada na inozemstvo, a ambicija im je podići to na trećinu. No u svakom je istraživanju inozemna prodaja ostala na otprilike 25 %. Jedno od tri obiteljska poduzeća i dalje posluje samo u jednom sektoru i samo na domaćem tržištu, no nešto manje od 80 % planira izvoziti/prodavati svoje proizvode na inozemnim tržištima unutar pet godina.

Niz ključnih izazova koje su naveli ispitanici iz više od 2800 poduzeća u 50 zemalja povezano je s njihovim strateškim planiranjem.

  • Nasljeđivanje: samo 16 % obiteljskih poduzeća ima plan za postupak nasljeđivanja za sve više rukovoditelje: njih 43% nema plan.
  • Inovacije: 64 % smatra da su inovacije ključni izazov kako bi se napredovalo u idućih pet godina.
  • Digitalne tehnologije: 47 % smatra da im je jedan od ključnih izazova držanje koraka s digitalnim i novim tehnologijama, no samo četvrtina smatra da njihova poduzeća mogu biti pogođena digitalnim inovacijama.
  • Profesionalizacija: tri od pet ispitanika smatra da će zaposliti stručnjake koji nisu dio obitelji kako bi im pomogli u vođenju poslovanja.
  • Vještine: 58 % smatra da im je ključni izazov u idućih pet godina njihova sposobnost privlačenja i zadržavanja pravog talentiranog kadra. Gotovo polovica smatra da moraju uložiti više truda u zapošljavanje i zadržavanje vrhunskog kadra (48 %) od poduzeća koja nisu obiteljska.
  • Financiranje: trećina je izjavila da im je teže doći do kapitala (32 %) nego njihovim pandanima koji nisu obiteljska poduzeća. Tri četvrtine (76 %) smatra da će iskoristiti vlastiti kapital za financiranje rasta.
  • Kibernetička sigurnost: manje od polovice (45 %) smatra da je njihovo poslovanje spremno na rješavanje povrede povjerljivosti podataka ili kibernetičkih napada.
  • Geopolitički kontekst: većina obiteljskih poduzeća smatrala je da su politička i gospodarska stabilnost važnije od potencijala za rast kada su u pitanju nova izvozna tržišta.
  • Poslovni život: nova generacija članova obitelji sigurnija je da će morati raditi više kako bi se dokazala nego što to misli trenutna generacija (88 % prema 66 %). Gotovo dvije trećine smatra da su pravilno ocijenjeni (65 % prema 59 % u trenutnoj generaciji).

Peter Bartels, globalni lider za područje obiteljskih poduzeća, PwC, rekao je:

„I u ovogodišnjim rezultatima ponavlja se ista tema – nasljeđivanje. Riječ je o glavnom kamenu spoticanja u obiteljskom poslovnom modelu. Nema smisla imati detaljan plan o nastavku poslovanja ako se ne riješi najvažniji rizik povezan s time. Cijela se obitelj može povezati oko dobro upravljanog postupka nasljeđivanja koji joj može omogućiti vlastito preoblikovanje kao odgovor na promjenjive okolnosti, no bez plana to je najočitiji ‘faktor neuspjeha’ obiteljskih poduzeća.

Nova generacija igra važnu ulogu u stvaranju budućnosti obiteljskih poduzeća. Velika većina obiteljskih poduzeća diljem svijeta smatra da ih digitalne inovacije neće ugroziti, a mnoga smatraju da je njihova strategija prikladna za digitalni svijet. Naše iskustvo kaže da podcjenjuju utjecaj digitalizacije. To pokazuje da je vrlo korisno slušati novu generaciju i prepustiti im ulogu katalizatora digitalne transformacije.”

Izvješće je pokazalo da je nesigurno gospodarsko okruženje dovelo do toga da obiteljskim poduzećima više nije toliko važno da i ostanu u obitelji. Manje od polovice obiteljskih poduzeća planira potpuno prepustiti vlasništvo poduzeća i upravljanje poslovanjem novoj generaciji (39 % prepustit će upravljanje, 34 % prepustit će vlasništvo). Sada je dva puta vjerojatnije da vlasnici poduzeća prve generacije planiraju prodati poslovanje ili dionice na burzi (29 % prema prosjeku od 17 % u svim poduzećima).

17. travanj 2024 01:14