Aktualno
StoryEditor

Glavni strateg Bijele kuće traži porez od 44 posto za najbogatije Amerikance

29. Srpanj 2017.

Glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon podupire ideju da se porezne olakšice za srednji sloj u SAD-u financiraju povećanjem poreza za one koji zarađuju više od 5 milijuna dolara godišnje, javlja Bloomberg.

Najbogatiji u SAD-u trenutno plaćaju porez od  39.6 posto, a Bannon traži da se stopa povisi na 44 posto. Hoće li i predsjednik Donald Trump podržati povećanje poreza najbogatijima još nije poznato,  ali u predsjedničkoj je kampanji spominjao promjene u poreznoj politici od koje bi najviše koristi imao srednji sloj.

>>>SAD: Big Oil predlaže da se novac od ‘klimatskog poreza’ uplati američkim obiteljima

Prema trenutno dostupnim planovima, međutim, ipak profitiraju najbogatiji. Naime, broj poreznih platnih razreda u SAD-u namjerava se smanjiti s postojećih 7 na samo tri, a najviša stopa poreza iznosila bi 35 posto.

>>>Porastao klub najbogatijih ljudi na svijetu, sada vrijede 27 bilijuna dolara

Dužnosnici Bijele kuće intenzivno surađuju sa stručnjacima iz Kongresa, kako bi prekrojili postojeće porezne politike. Dogovora oko toga koliki će biti porezi za najbogatije još uvijek nema, ali povećanje poreza svojevremeno je zagovarala i Hillary Clinton, koja je u kampanji tražila da se najbogatijima porezi povećaju za 4 posto.

19. travanj 2024 02:17