Aktualno
StoryEditor

Glavni tajnik UN-a: Treba zabraniti strojeve koji mogu ubijati ljude bez ljudske kontrole

06. Studeni 2018.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u ponedjeljak u Lisabonu na zabranu autonomnog oružja izjavivši da će biti politički i moralno neprihvatljivo ako svijet ne zabrani strojeve koji mogu ubijati ljude bez ljudske kontrole, javlja GNO.

Dok sposobnost umjetne inteligencije ubrzano raste, raste i zabrinutost zbog mogućeg razvoja robota ubojica ili drugih strojeva za borbu u ratovima.

>>>Rusija pokazala novo nuklearno i konvencionalno oružje

U razgovoru za Reuters tijekom najveće tehnološke konferencije na svijetu "Web Summita", koja je otvorena u ponedjeljak u Lisabonu, Guterres je pozdravio "ogromne koristi" novih tehnologija, ali je istodobno upozorio da je ključno da svijet izbjegava "autonomne strojeve koji mogu ubijati ljude bez ljudske kontrole".

"To smatram ne samo politički neprihvatljivim, već i moralno odbojnim i mislim da bi to trebalo zabraniti međunarodnim pravom", rekao je Guterres.

Nove tehnologije omogućile su dizajniranje sve autonomnijih oružanih sustava, od dronova do tenkova, a za potencijalnu primjenu u ratovima razvijaju se i roboti, navodi Reuters.

Guterres kaže da trenutno ne postoji međunarodni konsenzus da se "međunarodno humanitarno pravo primjenjuje na korištenje kibernetike u konfliktnim situacijama".

"To je područje na kojemu međunarodna zajednica treba jedinstveno nastupiti", rekao je on dodajući da bi UN mogao djelovati kao platforma za suradnju u postavljanju pravila ponašanja za kibernetički prostor.

Kako bi počeo raditi na tome, UN je ove godine osnovao visoku povjerenstvo za digitalnu saradnju.

Međutim, Guterres je rekao da bi međunarodne podjele mogle otežati tu saradnju, posebice u vrijeme novog trenda da se dovode u pitanje "multilateralni mehanizmi koji su jedini način da se odgovori na globalne izazove".

>>>Iran predstavio balističku raketu nove generacije

Glavni tajnik UN-a je istaknuo kako vjeruje da su digitalno doba i tehnologija donijeli velike koristi, uključujući nove načine borbe protiv bolesti i gladi.

"Jasno je da je tehnologija saveznik", zaključio je on ukazujući na područja kao što je alternativna energija.

19. travanj 2024 16:40