Aktualno
StoryEditor

Glazer: Američko tržište je veliko, ali konkurencija je strašno jaka

12. Listopad 2018.

Fokusiraj se na svoje snage i strasti, pažljivo biraj suradnike i ne boj se neuspjeha, poručio je amerčki veleposlanik Robert Kohorst na poslovnom događanju ‘Kako ući na tržište SAD-a: Savjeti za hrvatske startupe", održanom u četvrtak na Zagrebačkom velesajmu. Riječ je o eventu koji je organizirala hrvatska podružnica Founder Institutea, najvećeg svjetskog programa akceleracije startupova, i Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER).

Dražen Nikolić, direktor hrvatskog Founder Instutitea (FI), istaknuo je kako je u pitanju program koji djeluje u 120 gradova diljem svijeta i koji je u pet godina postojanja u našoj zemlji završilo trideset i četiri poduzetnika. Program traje četrnaest tjedana, polaznicima je na raspolaganju četrdeset hrvatskih i stranih mentora, a završi ga svaki treći pošto je obuka ‘namjerno frustrirajuća, kao i sam poslovni svijet‘. Osamdeset posto njih danas ima uspješne startupe, pohvalio se Nikolić.

>>>Hrvatski startup Top Digital Agency proglašen najboljim u regiji

Veleposlanik Kohorst je svoja poduzetnička iskustva u području financija i nekretnina počeo stjecati kao osnivač i predsjednik društva Everest Properties u Pasadeni, a tijekom dugogodišnje karijere bio je osnivač i izvršni direktor niza uspješnih kompanija. S okupljenima je podijelio zabavnu anegdotu gdje je na pitanje američkog predsjednika Donalda Trumpa: Želiš li biti veleposlanik?, odgovorio potvrdno i odmah mu predložio da ga pošalje u Hrvatsku. Naglasio je da smo dobra zemlja za biznis, ali Vlada mora biti partner poduzetnicima i olakšati im poslovanje.

Programski menadžer zagrebačke podružnice Founder Institutea Michael Glazer iznio je niz savjeta i trikova za ulazak i opstanak na američkom tržištu.

>>>Križevački Prostec najbolji hrvatski studentski start-up, ide u Kopenhagen na svjetsko natjecanje

- Američko tržište je veliko i puno slobodnije, ali i strašno kompetitivno, konkurencija je jaka. S druge strane, porezi su niži, regulative smislenije i lakše, a Amerikanci su i neusporedivo otvoreniji za suradnju - smatra Glazer.

Među savjetima koje je podijelio su i ‘trebate znati što želite od Amerike i što vam Amerika može ponuditi‘, ‘potražite partnere i kontakte‘ i ‘dobro proučite pravne i porezne okvire‘, dok je od trikova vrijedi izdvojiti ‘razgovarajte s veleposlanstvima‘ i ‘pažljivo birajte lokaciju‘. Spomenuo je i neke stvari koje cijelu sliku čine nešto manje idiličnom, a to su drugačiji zakoni u svakoj od američkih država, kao i činjenica da Amerikanci žele rezultate odmah.

>>>Domaći startup Repsly u ozbiljnoj ekspanziji

Jedan od govornika bio je i Marko Kovač, osnivač i član Uprave tvrtke Repsly koja je počela kao skromni hrvatski startup i postala globalna kompanija upravo zahvaljući svom uspješnom poslovanju na američkom tržištu. Njihova B2B rješenja za upravljanje prodajom danas koristi više od tisuću kompanija u osamdeset zemalja svijeta, a kompanijom upravljaju iz ureda u Zagrebu i Bostonu. On se prisjetio kako su mu prije Repslyja dvije tvrtke propale te objasnio da su u Sjedinjenim Državama tražili novac, ali i znanje.

- Amerika je izuzetno ‘friendly‘ za poduzetnike, dok je kod nas i u drugim državama proizašlim iz komunizma situacija potpuno suprotna – mišljenja je Kovač.

Za kraj su svoje ‘pitcheve‘ predstavila tri startupa koje su Kohorst, Glazer i Kovač, kao i sama publika, potom ocjenjivali. Startup SightRun razvio je mobilnu platformu za turističko trčanje, zagrebački TrackBar je predstavio BI softver za upravljanje poslovanjem barova i restorana. Dobili smo priliku upoznati i ‘Shazam za video sadržaje‘, odnosno aplikaciju za pretvaranje pasivnih TV i video sadržaja u interaktivne koja je djelo startupa EXRey.

24. travanj 2024 14:57