Aktualno
StoryEditor

Globalno gospodarstvo jača, burze zadovoljne

14. Siječanj 2018.

Na svjetskim su burzama i u drugom tjednu nove godine cijene dionica znatno porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule nove rekordne razine, jer su ulagači optimistični u vezi rasta najvećih svjetskih gospodarstava i zarada kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2 posto, na 25.803 boda, dok je S&P 500 skočio 1,6 posto, na 2.786 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 7.261 bod.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se naznakama jačanja potrošnje Amerikanaca, što će podržati daljnji rast gospodarstva.

Tako je prošloga tjedna objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u porastao 0,4 posto, pa su na meti ulagača bile dionice u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju i trgovačkih lanaca.

>>>Prvi put u povijesti Dow Jones probio 25.000 bodova

Podršku tržištu pružile su i naznake stabilnog, pa i ubrzanog rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstava od Kine i Japana do eurozone, dok je inflacija i dalje niska, što znači da središnje banke u svijetu neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

U fokusu ulagača bile su krajem tjedna banke jer su JPMorgan Chase i Wells Fargo otvorili sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata na Wall Streetu, pri čemu su obje banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo zaradama.

"Činjenica da su banke premašile očekivanja po pitanju zarada dobar je znak za ostatak sezone poslovnih rezultata", kaže William Lynch, direktor u tvrtki Hinsdale Associates.

Nakon prvih poslovnih izvješća, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije samo koji dan očekivali 11,8 posto.

>>>Automobilski i energetski sektor potaknuli europske burze

„U nekim izvješćima vjerojatno će biti poremećaja zbog prilagodbe s nedavno prihvaćenom poreznom reformom. No, procjene kompanija o daljnjem poslovanju trebale bi biti vrlo pozitivne, što ohrabruje ulagače“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 posto, na rekordnih 7.778 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 5.517 bodova. No, frankfurtski DAX oslabio je 0,6 posto, na 13.245 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 23.653 boda, skliznuvši s najviših razina u 26 godina.

16. travanj 2024 00:12