Korona i biznis
16. veljača 2019.

GMO FREE: Fanon iz Petrijanca proizvodi hranu za moderne krave i kokoši

Za razliku od ostalih proizvođača stočne hrane u Hrvatskoj, obiteljska kompanija Fanon iz Petrijanca pokraj Varaždina može reći da gotovo nema konkurencije na domaćem tržištu. Jedna je od rijetkih hrvatskih, ali i europskih, tvrtki čijih više od 300 proizvoda ne sadržava GMO, a proizvedeni su od najkvalitetnije, većinom domaće sirovine pribavljene dijelom i u kooperaciji s hrvatskim poljodjelcima, posebno onima iz sjeverne Hrvatske.

Riječ je o tvrtki koju je agronom Mladen Jarnjak osnovao 1993. s dvojicom partnera. Jarnjak je uložio znanje, a njegovi partneri novac i opremu. Nakon tri godine zajedničkog poslovanja isplatio je suvlasnike i otad je Fanon u stopostotnom vlasništvu obitelji Jarnjak, a trenutačno je u prijenosu vođenja poslovanja s prve na drugu generaciju. Direktorica tvrtke još je Mladenova supruga Snježana, no vođenje posla preuzima njihov sin Mario, agronom i komercijalni direktor Fanona. Smjena generacija puna je izazova, ali donosi i nova rješenja te drukčiji pristup poslovanju, s naglaskom na inovativne proizvode koji podižu konkurentnost tvrtke na svjetskom tržištu.

Prvi koriste suncokretovu mast

Prošle godine Fanon je na najvećem svjetskom sajmu stočarstva Eurotier u Hannoveru u Njemačkoj, na kojem je sudjelovalo više od 2600 izlagača iz više od 60 zemalja, osvojio srebrnu medalju za inovativni proizvod Rupiol Sunline. Kad se zna da hrvatski proizvođači stočne hrane sudjeluju sa samo 0,46 posto u ukupnoj europskoj proizvodnji, to je izvrstan uspjeh, posebice zato što je proizvod ocjenjivalo 26 najuvaženijih njemačkih stručnjaka iz područja hranidbe životinja i farm-menadžmenta.

Rupiol Sunline je inovativan proizvod jer se prvi put u hranidbi preživača pojavljuje suncokretova mast. Za njegovu proizvodnju suncokret i uljanu repicu uzgajaju Fanonovi hrvatski kooperanti, a zahvaljujući tehnološkim postupcima i znanju Fanon tržištu isporučuje proizvod u obliku Rupiol Sunlinea s dodanom vrijednosti, čime je konkurentan najvećim europskim proizvođačima stočne hrane. Nagrađeni Rupiol Sunline pripada Fanonovoj inovativnoj liniji stočne hrane Smart Feeding Concept, pametnoj hranidbi životinja koja podrazumijeva visokosofisticirana rješenja kojima će se znatno povećati iskoristivost hrane i smanjiti onečišćenost okoliša. Medalja sa spomenutoga sajma toj je tvrtki otvorila vrata tržišta sjeverne Europe i Azije, na kojima dosad nije bila prisutna, te potaknula razvoj drugih inovativnih proizvoda u portfelju.

Zbog proizvodnje nove linije hrane, koja je počela 2017. i dobro je prihvaćena na europskom tržištu, Fanon 2020. namjerava graditi novu tvornicu kapaciteta proizvodnje od 150 tisuća tona godišnje, čiji je projekt u izradi, no još nije odabrana lokacija na kojoj će biti podignuta. Fanon će najvjerojatnije graditi tvornicu na području uz Dunav ili na nekom od koridora koji bi olakšao pristup Zapadu ili Crnom moru jer je cilj rasteretiti troškove transporta, ne samo gotovih proizvoda nego i sirovina koje dijelom uvozi. Uprava tvrtke zasad razmišlja o tri lokacije, od kojih su dvije u Hrvatskoj, no treba zatvoriti i financijsku konstrukciju. Koliko će se uložiti, znat će se čim bude odabrana lokacija.

Konkurencija nije konkurencija

– Konkurenciju ne doživljavamo kao konkurenciju jer su nam putovi različiti, čega su i oni svjesni. Činjenica je da, gledamo li usko proizvodnju stočne hrane, jedini bilježimo rast prihoda, a svi ostali pad. Belje je dijelom integrator i kao takav nije konkurent, odnosno kad normalno posluje, a to posljednjih godina nije bio slučaj, tada nam je u manjem dijelu konkurencija. Inače su nam u većini naših aktivnosti tržišne niše različite – kaže Jarnjak. Iako se Fanon ne obazire na domaće proizvođače stočne hrane, veliki svjetski igrači, integratori tržišta, mogu uzdrmati hrvatsko tržište manipulirajući cijenama distribucijom vlastitih proizvoda te otkupom domaće sirovine.

– Neke tvrtke, pogotovo u branši, ovakve rezultate stvaraju tijekom nekoliko generacija. Tek smo zakoračili u drugu generaciju i ne želimo se baviti svime i svačime, već samo jednim poslom, a to je proizvodnja hrane za životinje i to želimo raditi najbolje – kaže Jarnjak, ističući da je ulaganje u tehnologiju, nove koncepte, ljude i R&D otvorilo Fanonu vrata europskog tržišta hrane za proizvodne i uzgojne životinje, koje ima golem potencijal jer je njegova vrijednost oko 50 milijardi eura. Jarnjak posebno ističe brend CIBO, vitaminsko-mineralnu mješavinu koju Fanon iskorištava većinom za internu proizvodnju te prema zahtjevu kupaca.

– Linija specijaliteta je sadašnjost i budućnost ove proizvodnje i tu smo otišli najdalje u razvijanju tehničko-tehnoloških rješenja koja danas pokrivaju potrebe B2C i B2B kupaca – ističe Jarnjak te naglašava da Fanon nije tipična tvornica stočne hrane. Proizvodnja hrane za životinje bez GMO sirovina i konkurentnost cijena u usporedbi s GMO proizvodima među najvećim su Fanonovim iskoracima.

Premium linija za muzne krave

Osim toga, kupnja licencije najvećega njemačkog proizvođača hrane za životinje za patentiranu proizvodnju ‘bypass‘ proteina omogućila je i razvoj premium linija proizvoda za muzne krave, što je bila odskočna daska za tvrtku jer su time, a poslije i vlastitom linijom koju su patentirali, počeli razvijati inovativne proizvode te koncepte u drugim kategorijama životinja, posebno kod peradi i svinja. – Razvijanjem vlastite patentirane linije počeli smo kreirati proizvode koje tržište nije poznavalo. Razvijanje R&D sektora te suradnja s vodećim europskim sveučilištima i laboratorijima dali su nam potvrdu da je smjer kojim idemo aktivan i inovativan – kaže Jarnjak.

Fanon danas izvozom ostvaruje više od 27 posto prihoda, što daje sigurnost i motivaciju u daljnjem poslovanju. Trenutačno izvozi proizvode u Mađarsku, Sloveniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, Italiju, Grčku, Rumunjsku, Latviju, Slovačku… Obitelj Jarnjak svjesna je i toga da takav rast može donijeti i rizike te temeljito sagledavaju prilike i potencijale koji se otvaraju u poslovanju. Važno je što Fanon nema integriranu proizvodnju te što se sva proizvedena količina proizvoda proda na slobodnom tržištu. U planu je te tvrtke daljnja specijalizacija i jači izlazak na europsko tržište te definiranje pozicije u tržišnoj niši hrane za životinje. 

Opširniji tekst o tvrtki Fanon možete pročitati u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera