Aktualno
StoryEditor

Godina velikih planova: Končar u 2019. očekuje 3,5 milijarde kuna novih ugovora

21. Prosinac 2018.

Grupacija Končar ovu će godinu okončati s prihodom od oko 2,7 milijardi kuna, dok će po planovima, koje je danas medijima predstavio Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, prihod iduće godine skočiti na čak 3,1 milijardu kuna. Toliki rast prihoda za iduću godinu proizlazi iz toga što trenutno stanje ugovorenih poslova iznosi 3,4 milijarde kuna, što je gotovo pola milijarde više nego je bilo na početku godine.

>>>Prodaja tramvaja Latviji velika je vijest za hrvatsku industriju

U planu za iduću godinu ugovorenih bi poslova trebalo biti još i više nego ove godine, čak 3,5 milijarde kuna. Končar će iduće godine imati ulaganja od 260 milijuna kuna, većim dijelom financiranih iz vlastitih izvora. Veći dio ulaganja, 140 milijuna kuna, predviđen je za novo poduzeće za proizvodnju visokonaponskih plinom SF6 izoliranih, sklopnih postrojenja (GIS) postrojenja, koje je Končar osnovao zajedno s kineskom grupom China XD Electric. Nova se tvrtka zove Končar-XD Visokonaponska postrojenja, sjedište mu je u Zagrebu, a polovica predviđenog Končareva ulaganja u njega odnosi se na temeljni kapital.

U Sesevetskom Kraljevcu gradit će se nov proizvodni pogon, koji se nastavlja na asortiman tvrtke Končar – Aparati i postrojenja, a prodajnim kanalima bit će usmjeren prema europskim tržištima. Nova će tvrtka u početku zaposliti pedesetak radnika, a s glavnim proizvodom na tržište planira izaći koncem 2020. godine.

19. travanj 2024 17:27