Aktualno
StoryEditor

Godišnja inflacija u eurozoni u kolovozu skliznula na dva posto

31. Kolovoz 2018.

Godišnja inflacija u eurozoni blago je usporila u kolovozu, spustivši se ponovo prema razini koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), pokazale su u petak prve procjene Eurostata.

>>>Inflacija u eurozoni ubrzala, najviše skočile cijene energije

Cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u 19-članoj eurozoni u kolovozu su porasle za procijenjenih dva posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, nakon 2,1-postotnog rasta u mjesecu ranije, pokazale su prve procjene statističkog ureda Europske unije (EU).

Time se ponovo približila razini koju ciljaju u ECB-u, od nešto ispod dva posto.

I temeljna inflacija, koja isključuje kategorije proizvoda najviše podložne oscilacijama cijena, poput hrane i energenata, a čije kretanje pozorno prate u ECB-u, posustala je u kolovozu, na 1,2 posto, u usporedbi s 1,3 posto u prethodnom mjesecu.

Prema kategorijama proizvoda, najviše su na godišnjoj razini u kolovozu poskupili energenti, za 9,2 posto, premda je i njihov rast na godišnjoj razini blago posustao. U srpnju su cijene energenata bile više za 9,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Blago je posustao i rast cijena usluga na godišnjoj razini, s 1,4 posto u srpnju, na procijenjenih 1,3 posto u kolovozu.

Sporiji rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je i u kategoriji neenergetskih industrijskih roba, od 0,3 posto, nakon 0,5-postotnog u mjesecu ranije.

>>>Zbog jeftinije energije i svježe hrane inflacija u eurozoni dodatno oslabila u siječnju

Rast cijena u kategoriji hrane, alkohola i duhana na godišnjoj razini ostao je pak nepromijenjen u usporedbi sa srpanjskim, na procijenjenih 2,5 posto, pokazale su prve procjene Eurostata.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 06:04