Aktualno
StoryEditor

Godišnja inflacija u eurozoni u srpnju porasla na 2,2 posto, središnja banka želi ispod dva posto

17. Kolovoz 2018.

Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni blago je porasla u srpnju, a u Hrvatskoj je bila na razini Unije, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

U EU je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u srpnju porasla na 2,2 posto, s revidiranih 2,1 posto u lipnju, izračunali su u Eurostatu.

Identičan je rast zabilježila i u eurozoni, s 2,0 posto u lipnju na 2,1 posto u srpnju. To znači da se dodatno udaljila od razine koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), od nešto ispod dva posto.

>>>U srpnju godišnja stopa inflacije pala na 2,1%

Najveći su doprinos godišnjoj stopi inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute u srpnju dale cijene energije, od 0,89 postotnih bodova. Slijede cijene usluga s 0,64 postotnih bodova te hrana, alkoholna pića i duhan, sa 0,49 postotnih bodova.

Među zemljama EU-a najvišu stopu inflacije mjerenu HICP-om bilježile su u srpnju Rumunjska, 4,3 posto, Bugarska, 3,6 posto, Mađarska, 3,4 posto, i Estonija, 3,3 posto.

>>>Inflacija u Hrvatskoj u svibnju 1,9 posto, najviša od 2013.

Hrvatska je zajedno sa Švedskom, Portugalom i Češkom činila skupinu zemalja s godišnjom inflacijom mjerenom HICP-om u srpnju na razini prosjeka EU-a, od 2,2 posto. Time se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, pokazuju podaci Eurostata.

Najnižu godišnju stopu inflacije bilježile su u srpnju Grčka, 0,8 posto, Danska 0,9 posto, i Irska, 1,0 posto.

Višu godišnju stopu inflacije u odnosu na lipanj bilježilo je u srpnju 13 zemalja EU-a. U devet zemalja EU-a bila je niža nego u lipnju a u njih šest njezina je vrijednost bila nepromijenjena.

03. svibanj 2024 01:13