Aktualno
StoryEditor

Godišnja vrijednost javnih nabava iznosi trećinu državnog proračuna

12. Svibanj 2019.

Sredstva koji se troše kroz javnu nabavu predstavljaju 12 do 15 posto BDP-a država članica EU. Na primjeru Hrvatske, godišnja vrijednost javnih nabava prosječno je na razini jedne trećine državnog proračuna.

- Ako situaciju pogledamo iz te perspektive, vidimo koliko je važno najbolje iskoristiti prilike koje pružaju javne nabave i kako navedena sredstva najbolje usmjeriti, odnosno utrošiti - ističe Ana Fresl, direktorica konzultantske tvrtke PJR koja organizira 2. međunarodnu konferenciju o javnoj nabavi koja se održava 23. i 24. svibnja u hotelu Kvarner u Opatiji.

Kako ističe Ana Fresl, ciljevi javne nabave i dalje su ostvarenje što kvalitetnijih rezultata i što veće dobrobiti za građane i zajednicu uz optimizaciju potrošnje javnih sredstava.

- Dovoljno je spomenuti da samo 10 posto ušteda predstavlja vrijednost koja se kreće oko 4 milijarde kuna na godišnjoj razini, a koju je, očito, onda moguće uložiti u nove projekte ili investicije - naglasila je Ana Fresl te istaknula kako su razmjena dobrih i loših iskustava i suradnja različitih korisnika ključni faktori uspjeha u procesu javne nabave.

Sudionici konferencije doznat će i primjere iz Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i Slovenije.

26. travanj 2024 08:15