Aktualno
StoryEditor

Goldman Sachs: Pripremite se da će se većina kriptovaluta srozati do nule

07. Veljača 2018.

Prema istraživanju Goldman Sachs Grupe, pad kriptovaluta koji je u posljednjih mjesec dana izbrisao gotovo 500 milijardi dolara tržišne vrijednosti mogao bi se pogoršati, prenosi Bloomberg.

>>>Carstens: ‘Špekulativni balon’ bitcoin može postati prijetnja za financijsku stabilnost

Većina digitalnih valuta vrlo vjerojatno neće preživjeti u svom trenutnom obliku, stoga bi se investitori trebali pripremiti da će novčići izgubiti svoju vrijednost, jer će ih zamijeniti mali dio budućih konkurenata, izvijestio je Goldmanov Steve Strongin.

- Zabrinjava me velika korelacija između različitih kriptovaluta. Zbog nedostatkka unutanje vrijednosti, valute koje ne prežive vrlo vjerojatno će trgovati do nule, kaže Strongin.

>>>Bitcoin se i dalje opako kotrlja, trgovanje terminskim ugovorima sve je veće

Današnje digitalne valute nemaju dugoročnu moć zadržavanja zbog sporih transakcijskih vremena, sigurnosnih izazova i visokih troškova održavanja. Strongin je također rekao da uvođenje regularnih terminskih ugovora Bitcoina nije riješilo te brige te je odbacio ideju o prednosti prvog pokretača.

- Hoće li neka od današnjih kriptovaluta biti jednoga dana kao Amazon ili Google, ili će završiti kao mnoge zastarjele tražilice? Samo zato što smo u špekulativnom balonu ne znači da se aktualne cijene ne mogu povećati za šačicu preživjelih. Istovremeno, to vjerojatno znači da većina, ako ne i svi, više nikada neće doseći svoje nedavne vrhunce, kaže Strongin.

>>>Libertarijanci na primjeru bitcoina mogu naučiti sve što ne znaju o ekonomiji

Strongin je optimističniji u vezi s tehnologijom blockchaina koja je temelj digitalnih valuta ukazujući da bi to moglo poboljšati financijske knjige. Ali i tu je oprezan, tvrdeći da trenutna tehnologija još uvijek ne nudi brzinu potrebnu za transakcije na tržištu.

 

20. travanj 2024 06:15